24/05/2022 Previews Γράφει ο Siciliano .

Ρόμα-Φέγενορντ (Τελικός Κόνφερενς Λιγκ 25/5/22)

Ρεπορτάζ Ρόμα

Στην τελευταία της εντός συνόρων αγωνιστική υποχρέωση η Ρόμα εμφανίστηκε σοβαρή κι επικράτησε δίκαια στο Τορίνο της τοπικής ομάδας με σκορ 0-3 χάρη σε τέρματα των Έιμπραχαμ (2) και Πελεγκρίνι βάζοντας τέλος στο προγενέστερο αρνητικό της σερί. Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο τερμάτισε στην έκτη θέση της κατάταξης του καμπιονάτο και κατέκτησε ένα εισιτήριο για το επόμενο Γιουρόπα Λιγκ, είναι προφανές βέβαια πως το συγκεκριμένο πλασάρισμα δεν ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητικό, ενώ σαφώς και οι προσδοκίες μετά την έλευση του Special One στον πάγκο ήταν υψηλότερες. Οι τζιαλορόσι δεν είχαν την απαιτούμενη σταθερότητα στην απόδοση τους ώστε να διεκδικήσουν την πολυπόθητη τετράδα που συνεπάγεται έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, επίσης για ακόμα μία σαιζόν υστέρησαν κόντρα στα μεγάλα ονόματα του καμπιονάτο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ένας ευρωπαικός τίτλος - ακόμα κι αν μιλάμε για το λιγότερο λαμπερό Κόνφερενς Λιγκ - μπορεί να σώσει τη σαιζόν για το συγκρότημα της Αιώνιας Πόλης. To μακρύ ταξίδι προς τον τελικό των Τιράνων ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με την πρόκριση επί της τουρκικής Τραμπζονσπόρ, στη συνέχεια η Ρόμα κατέκτησε την πρώτη θέση του τρίτου Ομίλου αφήνοντας πίσω τις Μπόντο Γκλιμτ, Ζόρια και ΤΣΣΚΑ Σόφιας και στα play off ξεπέρασε κατά σειρά τα εμπόδια των Φίτεσε, Μπόντο Γκλιμτ και Λέστερ. Εξυπακούεται πως οι τιφόζι των τζιαλορόσι ταξίδεψαν μαζικά στην αλβανική πρωτεύουσα, άλλωστε η κοντινή απόσταση από την Ρώμη βοηθάει τη σχετική μετακίνηση.

 

Απουσίες

Υπάρχει ένα ερωτηματικό για τον μεσοεπιθετικό Μκιταριάν.

 

Πιθανή ενδεκάδα

Ρόμα (3-4-2-1) : Ρουί Πατρίσιο - Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Ιμπάνιεθ - Κάρσντορπ, Κριστάντε, Ολιβέιρα, Ζαλέφσκι - Πελεγκρίνι, Τζανιόλο - Έιμπραχαμ

 

Ρεπορτάζ Φέγενορντ

Από την πλευρά της, η Φέγενορντ ήταν αδιάφορη στην τελευταία αγωνιστική του ολλανδικού πρωταθλήματος, παρατάχτηκε με αλλαγές και ηττήθηκε (1-2) εντός έδρας από την Τβέντε. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα πάντως δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις για την ομάδα του Ρότερνταμ που κατέλαβε την τρίτη θέση της τελικής κατάταξης και κατά συνέπεια την επόμενη χρονιά πρόκειται να συμμετάσχει στο Γιουρόπα Λιγκ. Το συγκρότημα του Σλοτ δεν κατάφερε φέτος να μπει σφήνα στο δίπολο Άγιαξ-Αιντχόφεν, κυρίως λόγω των αποτυχιών που βίωσε στο γήπεδό του κατά το δεύτερο μισό της σαιζόν.

Οι Ολλανδοί πάντως ξεκίνησαν το ευρωπαικό τους ταξίδι πολύ νωρίς (22/7) και χρειάστηκε να αποκλείσουν τις Ντρίτα, Λουκέρνη κι Έλφσμποργκ προκειμένου να βρεθούν στους Ομίλους του θεσμού, εκεί που είχαν εύκολο έργο καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση του γκρουπ απέναντι στις Σλάβια Πράγας, Ουνιόν Βερολίνου και Μακάμπι Χάιφα. Το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης κερδήθηκε μετά την επιτυχημένη παρουσία στα νοκ-άουτ, όπου η Φέγενορντ απέκλεισε τις Παρτιζάν, Σλάβια Πράγας και Μαρσέιγ. Αξίζει να σημειωθεί πως απόψε θα διεκδικήσει το τέταρτο τρόπαιο ευρωπαικής διοργάνωσης έχοντας στην ιστορία της ένα κύπελλο Πρωταθλητριών (1970) και δύο κύπελλα ΟΥΕΦΑ (1974,2002).

 

Απουσίες

Αμφίβολος ο αμυντικός Χέντρικς.

 

Πιθανή ενδεκάδα

Φέγενορντ (4-3-3) : Mπάιλοου - Χέιρτραουντα, Τράουνερ, Σενέσι, Μαλάσια - Άουρσνες, Τιλ, Κοκτσου - Νέλσον, Ντέσερς, Σινιστέρα

 

Εκτίμηση

O τελικός του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ λαμβάνει χώρα στα Τίρανα και το τρόπαιο διεκδικούν δύο ποιοτικές ομάδες που διαθέτουν πολύ καλές επιθετικές γραμμές αλλά και ορισμένες αδυναμίες στα μετόπισθεν. Οι αριθμοί και η λογική λένε πως το παιχνίδι θα είναι περισσότερο ανοιχτό από τον αντίστοιχο τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, εύλογη λοιπόν η προτίμηση στο γκολ/γκολ (1.72 stoiximan) ως βασική επιλογή. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή του να σκοράρει ο Έιμπραχαμ (2.62), ο οποίος πραγματοποίησε φετός ρεκόρ σκοραρίσματος άγγλου ποδοσφαιριστή στη Serie A.