oscars 2022 23/03/2022 Previews Γράφει ο Siciliano .

Προγνωστικά Oscar 2022 - Φαβορί και εκπλήξεις

Του Vito Amadeus

Σινεφίλοι και σινεφίλες, αλλά και παίκτες του στοιχήματος που ανησυχήσατε επειδή αυτήν τη βδομάδα έχει σιγήσει το Telegram, ο θείος Όσκαρ έχει ανοίξει το φτωχικό του και μας περιμένει. Η τελετή απονομής των βραβείων Oscar 2022, παραδοσιακά στο Dolby Theater του Χόλιγουντ, θα διεξαχθεί το βράδυ της 27ης Μαρτίου (για τους Αμερικανούς, για εμάς θα είναι ήδη καλά ξημερώματα Δευτέρας). To bet-Planet σας παρουσιάζει τα φαβορί, τις πιθανές εκπλήξεις, αλλά και την καθαρά υποκειμενική δική μου γνώμη. Γιατί; Γιατί έτσι.

Πριν παίξετε (αν το κάνετε) να θυμάστε ότι το στοίχημα στα Όσκαρ είναι πολύ διαφορετικό από άλλα γεγονότα, αθλητικά ή μη. Το αποτέλεσμα έχει ήδη καθοριστεί (οι τελευταίες ψήφοι κατατέθηκαν την Τρίτη), πολλές φορές υπάρχει ξεκάθαρος νικητής και επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι ψηφίζουν. Τα μέλη της Ακαδημίας έχουν πολλές φορές «χαρίσει» βραβεία γιατί τα χρωστούσαν. Αν χρωστάτε, κάντε διακανονισμό και βάλτε καμιά δόση. Όχι επειδή δεν δώσατε το βραβείο στον Σον Πεν για το «Όνομά μου είναι Σαμ», να του το δώσετε στο «Σκοτεινό Ποτάμι». Χάνει την αξία του. Ευτυχώς τα τελευταία τρία χρόνια, οι καλύτερες ταινίες βραβεύονται. Γιατί; Γιατί το δείγμα ψηφοφόρων επεκτάθηκε. Πήραν δικαίωμα ψήφου νεότερα μέλη της Ακαδημίας και επιτέλους έχουμε τα Oscar που ζητούσαμε. Για αυτό πέρσι κερδίσαμε όσοι ποντάραμε στην έκπληξη του Άντονι Χόπκινς.

Πριν συνεχίσεις, δες εδώ όλες τις συνδρομές των PREMIUM TIPSTERS! 

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας 2022

Φαβορί: The Power of the Dog
Θα είμαι ειλικρινής. Την πρώτη φορά που είδα την ταινία της Τζέιν Κάμπιον, δεν ξετρελάθηκα. Ήμουν κουρασμένος και η πλοκή κυλάει αργά. Με τα Όσκαρ να πλησιάζουν την είδα ξανά. Και κατάλαβα τη σημασία της. Θα πει κανείς ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας στο σινεμά. Ούτε καν της ομοφυλοφιλίας των καουμπόηδων (Brokeback Mountian alert). Αν όμως σκεφτούμε ότι το βιβλίο στο οποίο βασίζεται γράφτηκε το 1967, καταλαβαίνουμε πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν. Εδώ τα θέματα που θίγει δεν έχουν λυθεί σήμερα, πώς να πούμε ότι είναι κάτι ξεπερασμένο. Τέλος πάντων. Το Power of the Dog είναι μια αρτιότατη ταινία και το φαβορί για το σημαντικότερο από τα Oscar. Αλλά δεν νομίζω να κερδίσει… 

Έκπληξη: CODA

Μέχρι πριν από λίγες μέρες βρίσκαμε το CODA σε αποδόσεις 7.00 και 8.00. Σήμερα έχει υποχωρήσει στο 2.00 και έχω την αίσθηση πως μέχρι την Κυριακή θα είναι φαβορί. Πολλά μέλη της Ακαδημίας έχουν εκφραστεί με ομοφοβικό σχόλια κατά του Power of the Dog τον τελευταίο καιρό, οπότε το CODA κερδίζει έδαφος. Πριν από μερικά χρόνια, σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι, έβλεπα την «Οικογένεια Μπελιέ», τη γαλλική ταινία στην οποία βασίζεται το CODA. Το κλάμα που έριξα δεν περιγράφεται. Και να έρχεται η αεροσυνοδός να με σερβίρει. Άσε μας, κούκλα μου, να κλάψουμε με την ησυχία μας. Το ποντάρω σήμερα, πριν πέσει κι άλλο η απόδοση.
Ποιο θέλω: Belfast

Λάτρεψα τη σχεδόν αυτοβιογραφική ταινιάρα του Κένεθ Μπράνα. Δυστυχώς έπεσε σε μια πολύ δυνατή χρονιά. To 2016, το 2017 και το 2018 θα κέρδιζε με άνεση.

Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου 2022

Φαβορί: Will Smith (King Richard)

Τρίτη φορά υποψήφιος ο Γουίλ Σμιθ και αυτήν τη φορά θα κερδίσει. Παίζει τον Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, πατέρα της Σερίνα και της Βίνους, δύο εκ των κορυφαίων αθλητριών που έχει δει ποτέ το τένις. Είναι καλός; Ναι. Είναι ερμηνεία που θα μείνει στην ιστορία; Όχι. Ήταν πολύ καλύτερος στον Άλι και στο Κυνήγι της Ευτυχίας. Αλλά θα το πάρει φέτος.
Έκπληξη: - 

Δεν μπορείς να πας κόντρα στον Σμιθ. Είναι η χρονιά του. Μπορεί να μην είναι ο μεγαλύτερος ρόλος της καριέρας του, όμως και ο ανταγωνισμός δεν μπορεί πραγματικά να τον χτυπήσει.
Ποιον θέλω: Andrew Garfield (tick, tick… BOOM)

Ποτέ δεν μου άρεσε ο Άντριου Γκάρφιλντ. Και ξαφνικά τον είδα στο ρόλο του αγαπημένου μου Τζόναθαν Λάρσον κι ήταν σαν να βλέπω τον μακαρίτη ξανά πίσω από το πιάνο του. Μπήκε στο πετσί του ρόλου και πολύ θα ήθελα να τον δω να βραβεύεται για αυτό.

Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου 2022

Φαβορί: Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye)

Λατρεύω την Τζέσικα Τσάστεϊν. Θέλω να με παντρευτεί και να κάνει τα παιδιά μου, αν είναι δυνατόν. Με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι αυτό δεν είναι δυνατό και ότι η ατάκα μου είναι λίγο σεξιστική, οπότε ανακαλώ. Η Τσάστεϊν είναι εξαιρετική στο ρόλο της τηλευγγελίστριας Τάμι Φέι Μπέικερ και είναι λογικό να θεωρείται φαβορί.

Έκπληξη: Όλες…

Μιλάμε για καταπληκτική χρονιά στον Α’ γυναικείο ρόλο. Η Τσάστεϊν αξίζει το Όσκαρ, η Κίντμαν αξίζει ο Όσκαρ, η Στιούαρτ αξίζει το Όσκαρ, η Κόλμαν αξίζει το Όσκαρ, η Κρουθ αξίζει το Όσκαρ… Αν κάποιος ψάχνει μια καλοπληρωμένη έκπληξη, μάλλον πρέπει να πάει προς τη μεριά της Κόλμαν.

Ποια θέλω: Olivia Colman (The Lost Daughter)

O Μόνος λόγος που δεν θα κερδίσει είναι επειδή έχει τρεις υποψηφιότητες και μία νίκη την τελευταία τριετία. Είναι καλή ηθοποιός, τι να κάνουμε, κυρία Ακαδημία;

Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου 2022

Φαβορί: Troy Kotsur (CODA)

O Τρόι Κότσουρ πιθανότατα θα γίνει ο πρώτος κωφός ηθοποιός που κατακτά το βραβείο Όσκαρ. Ήταν καταπληκτικός στο CODA και έδειξε πως η ομιλία είναι μόνο ένα εργαλείο του ηθοποιού. Δεν είναι το μόνο.

Έκπληξη: Kodi-Smit-McPhee (The Power of the Dog)

O πιτσιρικάς έδωσε ρέστα στην ταινία. Αν δεν ήταν ο Κότσουρ θα κέρδιζε.

Ποιον θέλω: Troy Kotsur (CODA)

Καμία διαφωνία με το φαβορί εδώ.

Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου 2022

Φαβορί: Ariana DeBose (West Side Story)

H Ατριάνα ΝτεΜπόουζ θα μπει φέτος σε ένα κλειστό γκρουπ. Θα πάρει το Όσκαρ ως Ανίτα στο West Side Story, κάτι που έκανε το 1961 και η Ρίτα Μορένο. Όσκαρ για τον ίδιο ρόλο έχουν πάρει ακόμα ο Μάρλον Μπράντο και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ως Βίτο Κορνεόλε, αλλά και οι Χιθ Λέτζερ και Χοακίν Φοίνιξ ως Τζόκερ.

Έκπληξη: -

Ας είμαστε σοβαροί. Δίνει 1.05 για κάποιο λόγο.

Ποια θέλω: Ariana DeBose (West Side Story)

Σε απόλυτη συμφωνία και εδώ. Μπράβο Ακαδημία.

Όσκαρ Σκηνοθεσίας 2022

Φαβορί: Jane Campion (The Power of the Dog)

Δώδεκα χρόνια είχε να μας δώσει ταινία η Τζέιν Κάμπιον. Φέτος θα γίνει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η τρίτη γυναίκα που κατακτά το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και η πρώτη που θα έχει και αγαλματίδιο και Χρυσό Φοίνικα από τις Κάννες (το 1993 κέρδισε με το Πιάνο της). Δεν δείχνει να έχει αντίπαλο φέτος.

Έκπληξη: - 

Δεν χάνει η Κάμπιον

Ποιον θέλω: Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza)

Ναι, θα χαρώ για την Κάμπιον, αλλά κάτι μέσα μου ακόμα δεν έχει ξεπεράσει την ήττα του Άντερσον στο «Θα Χυθεί Αίμα», 15 χρόνια πριν.

Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου 2022

Φαβορί: Sian Heder (CODA)

Τα φαβορί άλλαξαν τις τελευταίες μέρες και το CODA προσφέρεται στη χαμηλότερη απόδοση αυτήν τη στιγμή.

Έκπληξη: Jane Campion (The Power of the Dog)

Η διασκευή της Κάμπιον είναι πολύ πιο δύσκολη. Πήρε ένα βιβλίο του 1967, που μιλάει για τις αρχές του περασμένου αιώνα και το έφερε στο σήμερα. Στο CODA υπήρχε η πολυτέλεια να μείνει πιο κοντά στις βάσεις που πρόσφερε η γαλλική ταινία. Δεν αποκλείεται να δούμε μια έκπληξη.

Ποιο θέλω: Denis Cilleneuve & Eric Roth (Dune)

Το Dune, ως ταινία επιστημονικής φαντασίας, θα πάρει μόνο τα… περιφερειακά Όσκαρ. Μοντάξ, μιξάζ, άντε και κανένα μακιγιάζ. Αλλά από όσες ταινίες είδαμε φέτος, θα είναι αυτή που θα μείνει στην ιστορία του σινεμά. Το σενάριο (που βασίζεται σε ένα πολύ δύσκολο βιβλίο) είναι καταπληκτικό.

Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου 2022

Φαβορί: Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza)

Μικρή η διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ πρώτου και δεύτερου, αλλά στην πραγματικότητα το Licorice Pizza είναι πιο κοντά σε αυτό που συνήθως ψάχνει η Ακαδημία σε αυτήν την κατηγορία, αφού είναι πιο κοντά στην αμερικάνικη ζωή.

Έκπληξη: Kenneth Branagh (Belfast)

O Μπράνα έβαλε τη ζωή του σε αυτό. Ήθελα πιο ψηλά την απόδοση, αλλά την πιστεύω αυτήν την έκπληξη.

Ποιον θέλω: Kenneth Branagh (Belfast)

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν την αδυναμία που έχω στον Κένεθ Μπράνα. Ελπίζω να πάρει το Όσκαρ του.

Επιλογές στις άλλες κατηγορίες

Καλύτερη Διεθνής Ταινία: Drive My Car (Ιαπωνία)

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Summer of Soul

Καλύτερη Φωτογραφία: Dune
Kαλύτερο Μοντάζ: Dune
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Encanto

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: Robin Robin

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: The Long Goodbye

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: Audible

Καλύτερη Μουσική Επένδυση: Hans Zimmer (Dune)

Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι: Billy Eilish (No Time to Die)

Καλύτερο Μοντάζ Ήχου: Dune

Καλύτερος Σχεδιασμός Κοστουμιών: Cruella

Καλύτερο Μακιγιάζ: The Eyes of Tammy Faye

Καλύτερα Οπτικά Εφέ: Dune

Kαλύτερος Σχεδιασμός Παραγωγής: Nightmare Alley

Οι επιλογές μου

Όσκαρ Kαλύτερης Tαινίας - CODA @ 2.15 (Stoiximan)

Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου - Olivia Colman (The Lost Daugther) @ 8.50 (Stoiximan)

Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου - Jane Campion (The Power of the Dog) @ 2.30 (Novibet)

Όσκαρ Μοντάζ - Dune @ 1.90 (Novibet)
Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους - Audible @ 4.50 (Stoiximan)

Συνολικά Βραβεία: Nightmare Alley - Over 0,5 @ 4.50 (Stoiximan)

Συνολικά Βραβεία: The Eyes of Tammy Faye - Under 1,5 @ 1.95 (Stoiximan)

''It's fucking strong - but also good'' Madds Mikelsen / from Another Round

Vito Amadeus