30/12/2021 Previews Γράφει ο The Answer

EuroLeague (30/12): Το 2021 φεύγει με ματσάρες αλλά και... κορονοϊό!

Τελευταία ημέρα δράσης στη EuroLeague για το 2021. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ υποδέχεται τη Ζαλγκίρις, ενώ ορισμένες αναμετρήσεις έχουν αναβληθεί λόγω κορονοϊού. Για όσες... έμειναν, διαβάστε ρεπορτάζ και προγνωστικά από τον “The Answer”.

Ούνικς Καζάν - Εφές: Με ρεκόρ 10-7 ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο η Ούνικς Καζάν, η οποία, πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στο +20 στη Βαρκελώνη, αλλά έχασε με 109-111 στην παράταση από τη Μπαρτσελόνα. Μερικές ώρες αργότερα, η Ούνικς υποχώρησε στο 8-2 στη VTB League μετά το 81-97 από τη Ζενίτ και χάλασε κάπως την θετική εικόνα που είχε μέχρι σήμερα. Οι γηπεδούχοι, πάντως, έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις, συνεχίζουν χωρίς σημαντικές απουσίες και εντός έδρας μετρούν 6 νίκες σε 9 αγώνες. Στους 79.2 πόντους κατά μέσο όρο το ενεργητικό τους, στους 75.3 πόντους το παθητικό τους.

Η Εφές, από τη μεριά της, έχει 9 νίκες και 8 ήττες μέχρι σήμερα. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης δεν πείθουν με την εικόνα τους και αυτό το είδαμε και στο πρόσφατο 84-83 επί του Ερυθρού Αστέρα (εντός έδρας) πριν από μερικές ημέρες. Μάλιστα, μερικές ώρες αργότερα, η Εφές έχασε από τη Γκαζιαντέπ με 83-93 και υποχώρησε στο 11-3 στο πρωτάθλημα Τουρκίας. Υπάρχει έντονος προβληματισμός στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν, η οποία έχει απολογισμό 3-5 εκτός έδρας, διαθέτει μεν την 2η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης (83.2 πόντοι ενεργητικό κατά μέσο όρο), ωστόσο την ίδια στιγμή δέχεται 79.4 πόντους ανά αγώνα.

Οι αποδόσεις του άσου αδικούν την Ούνικς, ωστόσο εμείς θα μείνουμε αποκλειστικά στο over, καθώς περιμένουμε run n’ gun ρυθμό. Στο πλαίσιο αυτό θα κρατήσουμε και το over του Σέιν Λάρκιν, καθώς δεν έχουν κάποιο τρομερό stop defender οι γηπεδούχοι.

Ερυθρός Αστέρας - Ζενίτ: Στο 7-10 υποχώρησε στη EuroLeague ο Ερυθρός Αστέρας μετά το 83-84 από την Εφές στην Πόλη. Μπορεί οι Σέρβοι να μην νίκησαν, ωστόσο είχαν ακόμα μια θετική εμφάνιση και γενικότερα έχουν αφήσει θετικές εντυπώσεις μέχρι σήμερα. Μάλιστα, ο Ερυθρός Αστέρας είναι σταθερά πρώτος και στη VTB League μετά το 98-74 επί της ΦΜΠ (12-1 ρεκόρ), ενώ δεν έχει και σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Η ομάδα του coach Ράντονιτς μέχρι σήμερα έχει απολογισμό 5 νίκες και 3 ήττες εντός έδρας στο πλαίσιο της EuroLeague, με τη στατιστική της να γράφει πως σκοράρει 72 πόντους ανά παιχνίδι και δέχεται 73.3 πόντους κατά μέσο όρο.

Η Ζενίτ, από τη μεριά της, πρωταγωνιστεί στη EuroLeague όπως και πέρυσι. Στο 11-6 το ρεκόρ της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ εντός έδρας με 73-71, με τον Μπάρον να βάζει το καθοριστικό τρίποντο. Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν με νίκη και στη VTB League και μάλιστα πολύ σημαντική, καθώς έριξαν στο καναβάτσο την Ούνικς Καζάν με 97-81 και βελτίωσαν στο 8-2 το ρεκόρ τους. Αμφίβολος αλλά λογικά θα παίξει ο Μίκι (φόργουορντ/σέντερ), ανακοινώθηκε ο Κάρτερ (γκαρντ). Η Ζενίτ έχει 5-3 εκτός έδρας, σκοράρει 73.5 πόντους κατά μέσο όρο και διαθέτει την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης με παθητικό 71.7 πόντους ανά ματς.

Η Ζενίτ είναι σοβαρή, παίζει ώριμο μπάσκετ και μπορεί να περάσει από το Βελιγράδι. Κάτι παραπάνω από δίκαιες οι αποδόσεις του διπλού. Ακόμα, αξίζει να κοντράρουμε τον Ιβάνοβιτς, καθώς έχει χάσει κάποια λεπτά μετά την έλευση του Μάρκοβιτς και μάλιστα απέναντί του θα βρει μια πολύ δυνατή άμυνα.

Μπασκόνια - Μπαρτσελόνα: Αρκετά σκαμπανεβάσματα έχει η Μπασκόνια στην απόδοσή της. Κι αυτό διότι πριν από μια εβδομάδα επικράτησε μεν της Μπάγερν στο Μόναχο με 81-76 και ανέβηκε στο 6-11 στη EuroLeague, μερικές ώρες αργότερα, ωστόσο, έχασε άνετα με 79-97 από τη Σαραγόσα και υποχώρησε στο 8-7 στη Liga Endesa. Ο coach Σπάχια σίγουρα θα ήθελε να δει περισσότερα πράγματα από τους παίκτες του, αλλά τουλάχιστον χαμογελά για το γεγονός ότι δεν προέκυψε κάποιος απρόοπτος τραυματισμός. Οι Βάσκοι έχουν 4 νίκες και ισάριθμες ήττες στο γήπεδό τους, σκοράρουν μόλις 70.8 πόντους κατά μέσο όρο και την ίδια στιγμή δέχονται 78.6 πόντους ανά αγώνα.

Η Μπαρτσελόνα, από τη μεριά της, έχει μεν 15 νίκες μετά από 17 αγώνες, είναι σταθερά πρώτη στη EuroLeague, ωστόσο έχει σημαντικά προβλήματα. Πέρα από τους τραυματίες Καλάθη (γκαρντ) και Χίγκινς (γκαρντ), έχει κορονοϊό ο Κούριτς (σουτέρ), ενώ είναι αμφίβολος και ο Χέις (φόργουορντ). Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, πάντως, έδειξε χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα και επικράτησε της Ούνικς Καζάν με 111-109 στην παράταση, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να χάνει με 20 πόντους! Οι Καταλανοί μέχρι σήμερα έχουν απολογισμό 7-2 εκτός έδρας, σκοράρουν τους περισσότερους πόντους από κάθε άλλη ομάδα της διοργάνωσης (85.2 κατά μέσο όρο), ενώ δέχονται 76 πόντους ανά αναμέτρηση.

Πολύ απρόβλεπτο ματς, είναι σε περίεργη φάση και οι δύο. Η Μπασκόνια σε αυτά τα ματς συνήθως το παλεύει, έχει και απουσίες η Μπαρτσελόνα, επομένως πάμε για ένα κλειστό παιχνίδι, με την τελική διαφορά να μην είναι μεγάλη για όποιον τελικά φτάσει στη νίκη.

Ούνικς Καζάν - Εφές: Over 158,5 (1.70)
Ούνικς Καζάν - Εφές: Λάρκιν over 14,5 πόντοι (2.00)
Ερυθρός Αστέρας - Ζενίτ: 2 (1.87)
Ερυθρός Αστέρας - Ζενίτ: Ιβάνοβιτς under 9,5 πόντοι (1.70)
Μπασκόνια - Μπαρτσελόνα: Καμία ομάδα να μην νικήσει με 6+ πόντους (2.60)

Οι παραπάνω αποδόσεις είναι Stoiximan. Τα λέμε και στο Twitter @AnswerKostas