23/12/2021 Previews Γράφει ο The Answer

EuroLeague (23/12): Παιχνίδια με φαβορί, αλλά...

Με τον κορονοϊό να συνεχίζει να απειλεί τη EuroLeague συνεχίζεται η δράση στα παρκέ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης. Ξεχωρίζει το Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ολυμπιακός, αναλύσεις όλων των αγώνων από τον “The Answer”.

Ζενίτ - Μακάμπι Τελ Αβίβ: Με θετικό ρεκόρ (10-6) συνεχίζει την πορεία της στη EuroLeague η Ζενίτ. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ επικράτησε της Μονακό εκτός έδρας με 85-74 για να βελτιώσει στο 10-6 το ρεκόρ της, ωστόσο μερικές ώρες αργότερα την “πάτησε” από την Άβτοντορ (74-83) και υποχώρησε στο 6-2 στη VTB League. Δεν προέκυψε κάποιος τραυματισμός, σύντομα θα ενσωματωθεί ο Κάρτερ (γκαρντ) από το Λαύριο. Μίκι (σέντερ) και Λόιντ (γκαρντ) έχουν κάποια προβλήματα, ωστόσο αναμένεται να εμφανιστούν κανονικά στο παρκέ. Η Ζενίτ έχει ενεργητικό 73.5 πόντους κατά μέσο όρο, συνεχίζει με την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης (71.7 πόντοι παθητικό ανά ματς), με τον εντός έδρας απολογισμό της να είναι 5 νίκες και 3 ήττες.

Η Μακάμπι, αντίθετα, βρίσκεται σε κρίση. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν τα κατάφερε ούτε στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Εφές (78-92), γνώρισε την 6η σερί της ήττα και συνεχίζει με ρεκόρ 7-9 στη EuroLeague. Ούτε εντός των συνόρων πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα, με τη νίκη επί της Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν για το 7-3 στο πρωτάθλημα Ισραήλ να έρχεται αρκετά δύσκολα (88-84). Τουλάχιστον δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα απουσιών. Στο 2-6 ο εκτός έδρας απολογισμός της “ομάδας του λαού”, που μέχρι σήμερα έχει ενεργητικό και παθητικό περί τους 78 πόντους κατά μέσο όρο.

Η Ζενίτ μοιάζει να έχει τον πρώτο λόγο, ωστόσο οι αποδόσεις του άσου δεν αξίζουν. Θα πάμε με το σενάριο του να πάει τουλάχιστον μια φορά στη γραμμή των βολών ο Μίκι, ο οποίος παίρνει αρκετές προσπάθειες όσο βρίσκεται στο παρκέ, ενώ χώρους για να σουτάρει θα βρει και ο Λόιντ.

Μπάγερν Μονάχου - Μπασκόνια: Ήττα στις λεπτομέρειες την προηγούμενη εβδομάδα για τη Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί δεν τα κατάφεραν στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα (78-81) και κάπως έτσι υποχώρησαν στο 7-9 στη EuroLeague. Σταθερά στα πιτς ο πολύ σημαντικός Νταρούν Χίλιαρντ (γκαρντ), στο 10-2 το ρεκόρ της Μπάγερν στη Bundesliga μετά το 79-78 επί της Λούντβιγκσμπουργκ πριν από μερικές ώρες. Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι έχει ρεκόρ 5-2 εντός έδρας, σκοράρει 74.3 πόντους κατά μέσο όρο και παίζει αρκετά καλή άμυνα, με παθητικό 75.5 πόντους ανά αγώνα.

Η Μπασκόνια, από τη μεριά της, δεν κατάφερε να είναι ανταγωνιστική στην έδρα της Φενέρμπαχτσε (53-74) και υποχώρησε στο 5-11 στη EuroLeague. Σε πολύ ρηχά νερά κινούνται οι Βάσκοι, που πάντως ανέβηκαν στο 8-6 στη Liga Endesa μετά το 87-83 επί της Μπέτις. Πέρα από το πρόβλημα του Πίτερς (φόργουορντ), ο coach Σπάχια και οι συνεργάτες του δεν μπορούν να ποντάρουν στους Γκιεντράιτις (φόργουορντ), Σεντεκέρσκις (φόργουορντ) και Κούρουκς (γκαρντ/φόργουορντ). Η Μπασκόνια μέχρι σήμερα έχει ενεργητικό μόλις 70.2 πόντους ανά ματς (σ.σ. η χειρότερη επίθεση της διοργάνωσης), δέχεται 78.8 πόντους κατά μέσο όρο και εκτός έδρας μετράει μόλις 1 νίκες 7 “εξόδους”. 

Η Μπάγερν είναι το φαβορί για τη νίκη, ωστόσο ο άσος δεν έχει αξία για ποντάρισμα. Θα προτιμήσουμε τα ειδικά παικτών, με τους φορμαρισμένους Λούτσιτς και Ρούμπιτ να έχουν καλές πιθανότητες για να κάνουν ένα γεμάτο ματς απέναντι στη μέτρια άμυνα της Μπασκόνια.

Βιλερμπάν - Φενέρμπαχτσε: Η Βιλερμπάν έχει χάσει για τα καλά την αρχική της... φλόγα. Οι Γάλλοι στο τελευταίο τους ματς έχασαν με κάτω τα χέρια από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (54-89), υποχώρησαν στο 7-9 στη EuroLeague και θέλουν να αντιδράσουν άμεσα. Δεν είχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις για την Pro A τις προηγούμενες ημέρες, ενώ αγωνιστικά, σημειώστε πως επιστρέφει ο Καουντί (φόργουορντ), αλλά δεν θα παίξει ο Αντετοκούνμπο (σέντερ) λόγω κορονοϊού. Μέχρι σήμερα, το σύνολο του coach Πάρκερ μετράει 4 νίκες και ισάριθμες ήττες στους εντός έδρας αγώνες του, σκοράρει 72.6 πόντους κατά μέσο όρο και δέχεται κάτι παραπάνω από 78 πόντους ανά αγώνα.

Όσο για τη Φενέρμπαχτσε; Έχει βελτιώσει την απόδοσή της και κερδίζει το χαμένο έδαφος. Στο 7-9 ο απολογισμός της στη EuroLeague μετά το εντός έδρας 74-53 επί της Μπασκόνια, σταθερά πρώτη στην BSL (12-1) μετά το 82-72 επί της Τόφας. Αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει ο Μπαρτέλ (φόργουορντ/σέντερ), ωστόσο τέθηκε νοκ άουτ ο Μπούκερ (βασικός σέντερ). Στο 2-6 εκτός έδρας η Φενέρ, η οποία σκοράρει 75.6 πόντους κατά μέσο όρο και δέχεται 73.8 πόντους ανά αναμέτρηση.

Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει το διπλό στις αποδόσεις που το συναντάμε. Στοιχηματικά, τη λύση θα τη δώσει ο Οκόμπο, που είναι μεν ντεφορμέ, αλλά παίρνει σταθερά πολλές προσπάθειες και μπορεί να γεμίσει τη στατιστική του. Εξάλλου, η απόδοση του over του Γάλλου γκαρντ προκαλεί, με δεδομένο πως μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους σκόρερ της φετινής διοργάνωσης.

Ρεάλ Μαδρίτης - ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι από τις πλέον πληγωμένες ομάδες λόγω Covid-19 αλλά τα έχασε καταφέρει μια χαρά. Στο 13-3 το ρεκόρ της στη EuroLeague μετά το 75-73 επί της Αρμάνι στο Μιλάνο, ενώ μερικές ώρες αργότερα έριξε στο καναβάτσο τη Μούρθια με 80-71 και βελτίωσε στο 13-1 το ρεκόρ της στη Liga Endesa (1η στην κατάταξη). Βέβαια, η προετοιμασία για τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ έγινε με πολλά εμπόδια, καθώς οι Λάσο (προπονητής), Γιαμπουσέλε (φόργουορντ), Πουαριέ (σέντερ), Ράντολφ (φόργουορντ) και Ερτέλ (γκαρντ) ταλαιπωρούνται από κορονοϊό. Μάλιστα το ματς με την ΤΣΣΚΑ ήταν να αναβληθεί αλλά θα γίνει. Στο 8-0 εντός έδρας η Ρεάλ, που σκοράρει 79.9 πόντους ανά αγώνα και δέχεται 72.2 πόντους κατά μέσο όρο.

Η ΤΣΣΚΑ, με τη σειρά της, είναι ντεφορμέ αλλά για αγωνιστικούς λόγους, καθώς εδώ και μερικές εβδομάδες δεν έχει σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Στο 10-6 στη EuroLeague το ρεκόρ της “Αρκούδας” μετά το 93-90 επί της Άλμπα στο Βερολίνο, στο 6-2 στη VTB League μετά το 93-59 επί της Ζιέλονα Γκόρα. Ο Δημήτρης Ιτούδης θέλει να δει την ομάδα του να βελτιώνεται ακόμα περισσότερο, στο 4-4 ο εκτός έδρας απολογισμός της, σκοράρει 80.1 πόντους κατά μέσο όρο, αλλά την ίδια στιγμή δέχεται 79.4 πόντους ανά αγώνα και η άμυνά της σίγουρα θα πρέπει να ανταποκριθεί περισσότερο στη συνέχεια.

Αρκετά περίεργο ματς λόγω των πολλών κρουσμάτων της Ρεάλ, υπάρχουν κάποιες επιλογές που σκεφτήκαμε, καταλήξαμε, όμως στο no bet. Τουλάχιστον pre game.

Ζενίτ - Μακάμπι: Μίκι over 1,5 εκτελεσμένες βολές (1.90)
Ζενίτ - Μακάμπι: Λόιντ over 1,5 εύστοχα τρίποντα (1.70)
Μπάγερν - Μπασκόνια: Λούτσιτς over 21,5 πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ (1.87)
Μπάγερν - Μπασκόνια: Ρούμπιτ over 17,5 πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ (1.83)
Βιλερμπάν - Φενέρμπαχτσε: Οκόμπο over 14,5 πόντοι (2.80)

Οι παραπάνω αποδόσεις είναι Stoiximan. Τα λέμε και στο Twitter @AnswerKostas