20/01/2022 Previews Γράφει ο The Answer

EuroLeague (20/01): Επιτέλους... φουλ πρόγραμμα!

Με τον κοροναϊό να συνεχίζει να ταλαιπωρεί αρκετές ομάδες, αλλά αυτή τη φορά να μην έχουμε αναβολές, η δράση στα παρκέ της EuroLeague συνεχίζεται με σημαντικές αναμετρήσεις και με τον Ολυμπιακό να δοκιμάζεται στο Τελ Αβίβ. Αναλύσεις και προγνωστικά από τον “The Answer”.

*Σε παρένθεση το σκορ του πρώτου γύρου.

Ούνικς Καζάν - Μπαρτσελόνα (109-111): Με ρεκόρ 11-7 συνεχίζει την πορεία της στη EuroLeague η Ούνικς Καζάν, η οποία έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στα περισσότερα παιχνίδια της. Οι Ρώσοι πριν από μερικές ώρες επικράτησαν της Νίζνι άνετα με 85-71 και βελτίωσαν στο 9-2 το ρεκόρ τους στη VTB League, ενώ αγωνιστικά, συνεχίζουν δίχως να ταλαιπωρούνται από σημαντικά προβλήματα τραυματισμών. Η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς έχει ενεργητικό 79 πόντους ανά παιχνίδι, δέχεται 75.1 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ στην έδρα της έχει πανηγυρίσει 7 φορές σε διάστημα 10 αγώνων.

Η Μπαρτσελόνα, από τη μεριά της, είναι μεν στο 16-4 μετά την πολύ σημαντική νίκη επί της Εφές (82-77), ωστόσο περνάει αγωνιστική κρίση και μάλιστα ταλαιπωρείται από προβλήματα τραυματισμών. Πιο συγκεκριμένα, ο Οριόλα (φόργουορντ) είναι στα πιτς, ο Μίροτιτς (φόργουορντ) ταλαιπωρείται από κοροναϊό, ενώ σταθερά απών είναι ο Αμπρίνες (γκαρντ/φόργουορντ). Τουλάχιστον επιστρέφει ο Καλάθης (γκαρντ). Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους διαθέτει την καλύτερη επίθεση με ενεργητικό 83.9 πόντους κατά μέσο όρο, δέχεται 77 πόντους ανά ματς, ενώ ο εκτός έδρας απολογισμός της είναι 7-3.

Πολύ δύσκολο ματς για να προβλέψει κανείς τον τελικό νικητή, ωστόσο με δεδομένη την απουσία του Μίροτιτς, έχει λογική να εμπιστευτούμε τους Σμιτς και Χέις, καθώς αμφότεροι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες.

Ζενίτ - Μονακό (85-74): Επιστροφή στη δράση για τη Ζενίτ, η οποία έχει ρεκόρ 12-6 στη EuroLeague. Οι Ρώσοι, βέβαια, ταλαιπωρήθηκαν αρκετά από τον κοροναϊό, ενώ είδαν και τον Γκουντάιτις (σέντερ) να μπαίνει στα πιτς λόγω τραυματισμού. Παρόλα αυτά, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ήταν εντυπωσιακή πριν από μερικές ώρες απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (81-68) και βελτίωσε στο 8-3 το ρεκόρ της στη VTB League. Μέχρι σήμερα, οι Ρώσοι μετρούν 6 νίκες σε 9 εντός έδρας αναμετρήσεις, σκοράρουν 73.8 πόντους κατά μέσο όρο και διαθέτουν την καλύτερη άμυνα της EuroLeague, με παθητικό 71.9 πόντους ανά αγώνα.

Η Μονακό, από τη μεριά της, έδειχνε να χάνει τον δρόμο της, αλλά μετά το εντυπωσιακό 100-75 επί της Βιλερμπάν (εκτός έδρας) πριν από μερικές ώρες, κατάφερε να βελτιώσει στο 9-11 το ρεκόρ της στη EuroLeague και να μείνει ζωντανή στη μάχη της εισόδου στα playoffs. Ο Σάσα Ομπράντοβιτς είναι προφανώς ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών του, ωστόσο προβληματίζεται για τις απουσίες σημαντικών παικτών όπως οι Χολ (σέντερ) και Βέστερμαν (γκαρντ). Η Μονακό έχει 4-7 εκτός έδρας, διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με ενεργητικό 82.4 πόντους ανά αγώνα, αλλά δέχεται τους περισσότερους πόντους από κάθε άλλη ομάδα, 81.8 κατά μέσο όρο.

Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει ο άσος της Ζενίτ. Θα εμπιστευτούμε τον Μπάρον, ο οποίος απέναντι στην κακή άμυνα της Μονακό θα βρει τους χώρους που θέλει για να δράσει, ενώ αξίζει και το over 0,5 στα εύστοχα τρίποντα του Ντιαλό, που παίρνει πολύ σημαντικό χρόνο συμμετοχής και δοκιμάζει το χέρι του.

Φενέρμπαχτσε - Ζαλγκίρις (75-86): Η Φενέρμπαχτσε υποδέχτηκε με αρκετά προβλήματα τον Ολυμπιακό, πήρε, όμως, τη νίκη με 94-80 και βελτίωσε στο 8-10 το ρεκόρ της στη EuroLeague. Το πρόβλημα για τους Τούρκους είναι πως τα προβλήματα αυξάνονται. Ντε Κολό (γκαρντ), Βέσελι (φόργουορντ) και Μπαρτέλ (φόργουορντ) έχουν τεθεί νοκ άουτ, το ίδιο και ο Σαγιόκ (γκαρντ), ενώ υπάρχει και κρούσμα κοροναϊού σε παίκτη! Με κορονοϊό ταλαιπωρείται και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, που δεν θα είναι στον πάγκο. Πάντως, η Φενέρ πριν από μερικές ώρες επικράτησε της Μπουγιουκτσεκμέτσε με 90-65 για το 14-3 στη BSL, ενώ σημειώστε πως μέχρι σήμερα οι Τούρκοι έχουν ενεργητικό 76.9 πόντους ανά αγώνα, παθητικό 74.7 πόντους ανά ματς και εντός έδρας μετρούν 6 νίκες - 3 ήττες.

Πολλά προβλήματα έχει και η Ζαλγκίρις. Από τις 11/01 και το 65-74 από τη Μπάγερν Μονάχου που τους έριξε στο 3-14 έχουν να παίξουν μπάσκετ οι Λιθουανοί. Στην Πόλη θα παραταχθούν δίχως τους Γουέμπστερ (γκαρντ), Μιλάκνις (σουτέρ) και Γιανκούνας (φόργουορντ) που έχουν κοροναϊό, ενώ στα πιτς λόγω τραυματισμού βρίσκεται ο Στρέλνιεκς (σουτέρ). Μέχρι σήμερα, το σύνολο του Γιούρι Ζντοβτς διαθέτει την χειρότερη επίθεση της EuroLeague με μόλις 70.1 πόντους ενεργητικό κατά μέσο όρο, την ίδια στιγμή δέχεται 79.9 πόντους ανά αγώνα, ενώ εκτός έδρας δεν έχει ακόμα πανηγυρίσει νίκη (0-9).

Πολλά τα προβλήματα και για τους δύο, δεν αξίζει να μπλέξουμε με τα παραδοσιακά σημεία. Θα πάμε αποκλειστικά στο over του Γκούντουριτς, ο οποίος θα βρει και τον χρόνο και τον χώρο που θέλει για να κάνει ένα γεμάτο ματς απέναντι στη Ζαλγκίρις.

Άλμπα Βερολίνου - Ρεάλ Μαδρίτης (62-91): Η Άλμπα πάλεψε στο Μιλάνο πριν από μερικές ώρες, ωστόσο δεν τα κατάφερε απέναντι στην Αρμάνι (76-84). Οι Γερμανοί συνεχίζουν με ρεκόρ 6-12 στη EuroLeague, κανείς, όμως, δεν μπορεί να τους υποτιμήσει, καθώς πολλές φορές έχουν παρουσιαστεί ανταγωνιστικοί ακόμα και κόντρα σε ισχυρούς αντιπάλους. Εκτός λογικά ο Τίμαν (φόργουορντ), δεν προέκυψε κάποιος νέος τραυματισμός. Η Άλμπα μετράει 75.6 πόντους υπέρ και 81.2 πόντους κατά ανά παιχνίδι, με τον εντός έδρας απολογισμό της να είναι 4 νίκες και 5 ήττες.

Όσο για τη Ρεάλ Μαδρίτης; Πλέον έχει αφήσει πίσω της τα περισσότερα από τα προβλήματα που την ταλαιπωρούσαν, έρχεται από το εντυπωσιακό 89-74 επί της Μπασκόνια και έχει ρεκόρ 15-3 στη EuroLeague. Στη Liga Endesa είναι στο 15-1 μετά το άνετο 94-69 επί της Σαραγόσα, ενώ αγωνιστικά, μοναδικός που λογικά δεν θα παίξει είναι ο Ταβάρες (σέντερ). Σύντομα θα γίνει και ο ντεμπούτο του Ντεκ (φόργουορντ), ο οποίος επέστρεψε στη Μαδρίτη. Η Ρεάλ έχει απολογισμό 5-3 εκτός έδρας, σκοράρει 79.9 πόντους ανά αγώνα και διαθέτει μια από τις καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης, με παθητικό 72 πόντους κατά μέσο όρο.

Ιδιαίτερη αναμέτρηση, δεν θα μπλέξουμε παραπάνω από το over του Πουαριέ. Ο Γάλλος σέντερ έχει το ταλέντο για να κάνει μια γεμάτη εμφάνιση απέναντι στην Άλμπα, ενώ αν δεν παίξει ο Ταβάρες, θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα για εμάς.

Ούνικς Καζάν - Μπαρτσελόνα: Σμιτς over 5,5 πόντοι (2.00)
Ούνικς Καζάν - Μπαρτσελόνα: Χέις over 4,5 πόντοι (1.87)
Ζενίτ - Μονακό: Μπάρον over 11,5 πόντοι (1.75)
Ζενίτ - Μονακό: Ντιαλό over 0,5 εύστοχα τρίποντα (2.15)
Φενέρμπαχτσε - Ζαλγκίρις: Γκούντουριτς over 11,5 πόντοι (1.75)
Άλμπα - Ρεάλ: Πουαριέ over 18,5 πόντοι και ριμπάουντ (1.95)