09/12/2021 Previews Γράφει ο The Answer

EuroLeague (09/12): Σε κρίση Μακάμπι και Εφές

Με πολύ σημαντικές αναμετρήσεις συνεχίζεται η δράση στη EuroLeague. Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στο Βελιγράδι, αναλύσεις και προγνωστικά από τον "The Answer". 

Ζενίτ - Φενέρμπαχτσε: Από ήττα και μάλιστα με κακή εμφάνιση έρχεται η Ζενίτ, η οποία δεν τα κατάφερε στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα (58-69) και υποχώρησε στο 8-5 στη EuroLeague. Μερικές ώρες αργότερα, οι Ρώσοι επικράτησαν της Ενισέι με 89-66 για το 5-1 στη VTB League, ωστόσο ο Τσάβι Πασκουάλ θέλει να δει αντίδραση και τη EuroLeague. Δεν προέκυψαν νέες απουσίες για τη Ζενίτ, η οποία έχει 5-2 εντός έδρας, σκοράρει 72.3 πόντους κατά μέσο όρο και έχει μια από τις καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης με παθητικό 71.4 πόντους ανά αγώνα.

Η Φενέρμπαχτσε, από τη μεριά της, εκμεταλλεύτηκε την έδρα της απέναντι στη Μονακό, έφτασε στο θετικό αποτέλεσμα με 96-86 και βελτίωσε στο 4-9 το ρεκόρ της στη EuroLeague. Μερικές ώρες αργότερα, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς διέλυσε την Αφιόν με 100-51 για το 10-1 στην τουρκική λίγκα. Αγωνιστικά, εκτός από τον Μπαρτέλ (φόργουορντ), νοκ άουτ τέθηκε και ο Σαγιόκ (γκαρντ). Στο 1-6 εκτός έδρας η Φενέρ, η οποία σκοράρει 73.7 πόντους ανά ματς και δέχεται 74.1 πόντους κατά μέσο όρο.

Δεν θα μπλέξουμε με την πρόβλεψη του τελικού νικητή εδώ. Θα κρατήσουμε αποκλειστικά τους πόντους του φορμαρισμένου Γκούντουριτς, ενώ έχει λογική και το over του Μίκι που παίρνει αρκετές προσπάθειες όσο βρίσκεται στο παρκέ.

Μπάγερν Μονάχου - Εφές: Με εντός έδρας νίκη συνέχισε τις υποχρεώσεις της στη EuroLeague η Μπάγερν. Στο 6-7 το ρεκόρ της ομάδας του Αντρέα Τρινκιέρι μετά το 73-65 επί της Βιλερμπάν στο Μόναχο, ενώ λίγο αργότερα οι Βαυαροί έριξαν στο καναβάτσο τη Χαϊδελβέργη με 77-71 και ανέβηκαν στο 8-2 στη Bundesliga. Νοκ άουτ εκ νέου ο πολύ σημαντικός Χίλιαρντ (σουτέρ). Μέχρι σήμερα, οι γηπεδούχοι έχουν 4-2 εντός έδρας, σκοράρουν 74.4 πόντους ανά αγώνα και δέχονται 75.1 πόντους κατά μέσο όρο.

Όσο για την Εφές; Είχε τον έλεγχο του εντός έδρας αγώνα με τη Μπαρτσελόνα, ωστόσο έχασε στην παράταση με 93-95 και υποχώρησε στο 6-7 στη EuroLeague. Υπάρχει προβληματισμός στο “στρατόπεδο” των πρωταθλητών Ευρώπης, οι οποίοι, πάντως, πριν από μερικές ώρες επικράτησαν της Μπαχτσεσεχίρ με 95-88 και ανέβηκαν στο 9-2 στην Basketbol Super Ligi. Δεν προέκυψε κάποια απρόοπτη απουσία για την Εφές, η οποία σκοράρει 83.1 πόντους κατά μέσο όρο και δέχεται 79.5 πόντους ανά ματς.

Η Εφές έχει τον πρώτο λόγο, ωστόσο οι αποδόσεις του διπλού είναι χαμηλές. Θα πάμε στο over στα εύστοχα τρίποντα και για τους δύο αντιπάλους, καθώς αμφότεροι σουτάρουν αρκετά, ενώ αξίζει το 10+ του Κόρι Γουόλντεν, κυρίως ελέω... Χίλιαρντ.

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ούνικς Καζάν: Σε κρίση βρίσκεται η Μακάμπι. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου πάλεψε, αλλά έχασε από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη με 70-72 με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο 7-6 στη EuroLeague, ενώ μερικές ώρες αργότερα έχασε και από την Ιρόνι Νες (73-87) και συνεχίζει με ρεκόρ 5-3 στο πρωτάθλημα Ισραήλ. Αγωνιστικά, προέκυψε ένα απρόοπτο με τον Σόρκιν (φόργουορντ) που πλέον βρίσκεται στα πιτς, ωστόσο δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και η Μακάμπι πρέπει να αντιδράσει άμεσα. Στο 5-1 εντός έδρας η “ομάδα του λαού” που έχει ενεργητικό 78.4 πόντους ανά ματς και παθητικό 76.1 πόντους ανά αναμέτρηση.

Από ήττα έρχεται και η Ούνικς Καζάν, η οποία δεν τα κατάφερε στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (84-87 στην παράταση). Στο 7-6 το ρεκόρ της και της ομάδας του coach Περάσοβιτς, ωστόσο η Ούνικς βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τη Μακάμπι τον τελευταίο μήνα. Μάλιστα, οι Ρώσοι επικράτησαν με άνεση της Μινσκ πριν από μερικές ώρες (92-72) και παραμένουν στην 1η θέση της κατάταξης της VTB League (92-72). Αποχώρησε ο Τίμα (φόργουορντ), αμφίβολος ο Βοροντσέβιτς (φόργουορντ). Στο 2-3 ο εκτός έδρας της Ούνικς, που σκοράρει 76.8 πόντους και δέχεται 75.1 πόντους ανά παιχνίδι.

Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει ο άσος της Μακάμπι. Θα εμπιστευτούμε μόνο τον Σκότι Γουίλμπεκιν (δείτε στη συνέχεια), ο οποίος γι’ ακόμα ένα βράδυ θα πάρει πολλές προσπάθειες και μπορεί να κάνει γεμάτο ματς απέναντι στα μέτρια -αμυντικά- γκαρντ της Ούνικς Καζάν.

Μπασκόνια - Βιλερμπάν: Χαμηλά στην κατάταξη παραμένει η Μπασκόνια. Η ομάδα του coach Σπάχια δεν τα κατάφερε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις Κάουνας (68-72) και συνεχίζει με ρεκόρ 4-9 στη EuroLeague. Βέβαια, μερικές ώρες αργότερα βελτίωσε την ψυχολογία της, καθώς επικράτησε με 91-78 της Μπαρτσελόνα για το 6-6 στη Liga Endesa. Σταθερά εκτός ο Πίτερς (φόργουορντ), δεν προέκυψε κάποια νέα απουσία. Στο 3-4 εντός έδρας οι Βάσκοι, συνεχίζουν με τη χειρότερη επίθεση της διοργάνωσης, καθώς σκοράρουν μόλις 69.8 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ στην άμυνα δέχονται 79.6 πόντους ανά ματς.

Από ήττα έρχεται και η Βιλερμπάν. Στο 7-6 το ρεκόρ των Γάλλων στη EuroLeague μετά το εκτός έδρας 65-73 από τη Μπάγερν στο Μόναχο. Η ομάδα του coach Πάρκερ έχασε και από τη Μονακό με 82-84, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο 7-4 στην Pro A και φαίνεται πως έχει χάσει την αρχική της... φλόγα. Η Βιλερμπάν εκτός έδρας μετράει 3 νίκες και ισάριθμες ήττες, το ενεργητικό της βρίσκεται στους 75.5 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ δέχεται 76.6 πόντους ανά ματς. Πρόκειται για την χειρότερη ομάδα στη δημιουργία με μόλις 12.8 ασίστ μέσο όρο.

Απρόβλεπτο ματς, η Μπασκόνια έχει το προβάδισμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αξίζει ο άσος στο 1.40. Θα κρατήσουμε μόνο τη σταθερά που ακούει στο όνομα Γουέιντ Μπάλντγουιν, καθώς ο Αμερικανός γκαρντ αναμένεται να πάρει γι’ ακόμα ένα ματς πολλές προσπάθειες.

Ζενίτ - Φενέρμπαχτσε: Μίκι over 9,5 πόντοι (1.70)
Ζενίτ - Φενέρμπαχτσε: Γκούντουριτς 9+ πόντοι (1.70)
Μπάγερν - Εφές: Over 17,5 εύστοχα τρίποντα (1.87)
Μπάγερν - Εφές: Γουόλντεν 10+ πόντοι (1.78)
Μακάμπι - Ούνικς Καζάν: Γουίλμπεκιν 16+ πόντοι (2.22)
Μπασκόνια - Βιλερμπάν: Μπάλντγουιν 18+ πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ (1.70)

Οι παραπάνω αποδόσεις είναι Stoiximan. Τα λέμε και στο Twitter @AnswerKostas