01/02/2022 Previews Γράφει ο The Answer

EuroLeague (01/02): Ο μήνας μπαίνει με κομβικές αναμετρήσεις

Νέα “διαβολοβδομάδα” στη EuroLeague, με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να υποδέχεται τη Μονακό και 5 ακόμα σημαντικές αναμετρήσεις στο πρόγραμμα. Αναλύσεις και προγνωστικά από τον “The Answer”.

*Σε παρένθεση το σκορ του πρώτου γύρου

Φενέρμπαχτσε - Βιλερμπάν (82-84): Το παιχνίδι που είχε να δώσει με τη Μακάμπι η Φενέρ δεν έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και κάπως έτσι οι Τούρκοι έμειναν στο 9-10 στη EuroLeague. Στο τουρκικό πρωτάθλημα, οι γηπεδούχοι υποχώρησαν στο 15-4 μετά το “βαρύ” 71-91 από την Εφές, ωστόσο υπάρχει η δικαιολογία των τραυματισμών, καθώς οι Ντε Κολό (γκαρντ), Βέσελι (φόργουορντ/σέντερ), Σαγιόκ (γκαρντ) και Μπαρτέλ (φόργουορντ) δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν την ομάδα τους. Η Φενέρ έχει 7-3 εντός έδρας, σκοράρει 76.7 πόντους ανά αγώνα και δέχεται 74.5 πόντους κατά μέσο όρο.

Η Βιλερμπάν, από τη μεριά της, δεν τα κατάφερε απέναντι στη Μπαρτσελόνα (71-84) και υποχώρησε στο 9-13 στη EuroLeague. Συνέχισε, πάντως, με νίκη στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς ανέβηκε στο 11-6 μετά το 80-74 επί της Ναντέρ. Βέβαια, υπάρχουν αρκετά θέματα τραυματισμών, με τους Λάιτι (γκαρντ), Ντιό (γκαρντ) και Χάουαρντ (φόργουορντ) να μην είναι σε θέση να βοηθήσουν την ομάδα τους. Μέχρι σήμερα, η ομάδα του coach Πάρκερ έχει ενεργητικό 73.3 πόντους ανά αγώνα, παθητικό 79.5 πόντους ανά ματς, ενώ ο εκτός έδρας απολογισμός της είναι 3-7.

Η Βιλερμπάν μόνο χαμένη από χέρι δεν είναι. Πολλά τα προβλήματα της Φενέρ, έχει λογική να ψάξει κανείς το διπλό με χάντικαπ.

Ερυθρός Αστέρας - Αρμάνι Μιλάνο (62-79): Σε καλή κατάσταση βρίσκεται ο Ερυθρός Αστέρας, που την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησε εκτός έδρας του Ολυμπιακού με 76-72 για το 8-12 στη EuroLeague, ενώ μερικές ώρες αργότερα έριξε στο καναβάτσο τη Μόρναρ Μπαρ με 81-74 για το 15-1 στην Αδριατική Λίγκα. Δεν προέκυψε κάποιος απρόοπτος τραυματισμός για την ομάδα του coach Ράντονιτς, η οποία μέχρι σήμερα έχει ενεργητικό 72.2 πόντους ανά ματς, παθητικό 73.4 πόντους κατά μέσο όρο και εκτός έδρας μετράει 3 νίκες και 8 ήττες.

Η Αρμάνι Μιλάνο, από τη μεριά της, συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε το εμπόδιο της Ζαλγκίρις με 65-58 για το 14-6 στη EuroLeague, ενώ στη συνέχεια έριξε στο καναβάτσο τη Φορτιτούντο Μπολόνια με 74-64 και παραμένει μόνη πρώτη στη Lega Basket με ρεκόρ 14-2. Βέβαια, έχουν μαζευτεί αρκετά προβλήματα, καθώς εκτός από τους Μήτογλου (φόργουορντ) και Σιλντς (γκαρντ), στα πιτς βρίσκονται ακόμα οι Κελ (γκαρντ) και Γκραντ (γκαρντ). Η ομάδα του Ετόρε Μεσίνα σκοράρει 74.6 πόντους κατά μέσο όρο, έχει την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης με 70.7 πόντους παθητικό ανά ματς, ενώ εκτός έδρας μετράει 5 νίκες και 4 ήττες.

Πολύ δύσκολο ματς για πρόβλεψη, καθώς μαζεύτηκαν αρκετά προβλήματα για την Αρμάνι Μιλάνο. Θα ρισκάρουμε αποκλειστικά στο over 0,5 στα τρίποντα του Μέλι, ο οποίος θα βρει χώρο να σουτάρει και μπορεί να βρει μια φορά τον στόχο.

Ζαλγκίρις - Μακάμπι (62-76): Η Ζαλγκίρις δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι και παρά το γεγονός ότι είχε καλή εικόνα στο Μιλάνο, εν τέλει έχασε με 58-65 από την Αρμάνι. Στο 3-15 το ρεκόρ της ομάδας του Γιούρι Ζντοβτς, στο 18-1, βέβαια, ο απολογισμός της στο πρωτάθλημα Λιθουανίας μετά το 77-60 επί της Νεπτούνας. Λογικά ξανά εκτός ο Νίμπο (σέντερ), θα λείψει και ο Καλνιέτις (γκαρντ), ωστόσο είναι πιθανό να επιστρέψει ο Λοβέρν (σέντερ). Η Ζαλγκίρις διαθέτει τη χειρότερη επίθεση της EuroLeague με ενεργητικό 69.3 πόντους ανά αγώνα, δέχεται 78.6 πόντους ανά ματς και εντός έδρας μετράει 3 νίκες και 5 ήττες μέχρι σήμερα.

Η Μακάμπι, από τη μεριά της, κατάφερε να βελτιώσει στο 9-11 το ρεκόρ της EuroLeague μετά το 87-78 επί της Άλμπα, ενώ ανέβηκε στο 9-6 στο πρωτάθλημα Ισραήλ μετά το 80-79 επί της Χάποελ Χολόν. Χτυπήθηκε, όμως, από τον κορονοϊό, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να μην ταξιδεύει για το Κάουνας και να υπάρχουν και κρούσματα σε παίκτες (Τζέικ Κοέν). Αμφίβολος δίνεται και ο Ζίζιτς (σέντερ) λόγω ίωσης. Η “ομάδα του λαού” μετράει μόλις 2 νίκες σε 10 εξόδους μέχρι τώρα, με τη στατιστική της να γράφει πως σκοράρει και δέχεται περί τους 78 πόντους ανά αγώνα. 

Ο κορονοϊός μπέρδεψε αρκετά το συγκεκριμένο ματς. Θα κρατήσουμε αποκλειστικά το over του ΝτιΜπαρτολομέο, που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο του και τουλάχιστον 4 πόντους μπορεί να τους βρει στο Κάουνας.

Μπασκόνια - Ζενίτ (54-83): Από ήττα έρχεται η Μπασκόνια, η οποία δεν τα κατάφερε την προηγούμενη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (63-75). Στο 7-14 το ρεκόρ της ομάδας του coach Σπάχια, η οποία θα έχει ξανά στη σύνθεσή της τον Άλεκ Πίτερς (φόργουορντ), ωστόσο δεν είναι δεδομένο πως θα έχει τον Κοστέλο (φόργουορντ/σέντερ). Μέχρι σήμερα, οι Βάσκοι σκοράρουν 72 πόντους ανά ματς, δέχονται 79 πόντους κατά μέσο όρο και ο εντός έδρας απολογισμός τους είναι 5 νίκες και ισάριθμες ήττες.

Αντίθετα, η Ζενίτ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Στο 13-7 το ρεκόρ της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ στη EuroLeague, την προηγούμενη εβδομάδα εκμεταλλεύτηκε ιδανικά την έδρα της απέναντι στην Εφές (76-67). Αγωνιστικά, πολύ κοντά στην επιστροφή του ο Νέιπιερ (γκαρντ), απουσιάζει εκ νέου ο Γκουντάιτις (σέντερ). Οι φιλοξενούμενοι έχουν επικρατήσει στις 6 από τις 9 εξόδους τους μέχρι σήμερα, σκοράρουν 74.1 πόντους κατά μέσο όρο και δέχονται 72.4 πόντους ανά αναμέτρηση.

Η Ζενίτ είναι το φαβορί αλλά η απόδοση του διπλού δεν μας κάνει. Θα μείνουμε αποκλειστικά στο over του Πόιδρες, σε μια επιλογή στήριγμα, καθώς ο Αμερικανός έχει παραπάνω χρόνο συμμετοχής ελέω της απουσίας του Γκουντάιτις.

Μπαρτσελόνα - Μπάγερν Μονάχου (80-74): Επιστροφή στις νίκες για τη Μπαρτσελόνα, η οποία έριξε στο καναβάτσο τη Βιλερμπάν με 84-71 και βελτίωσε στο 17-5 το ρεκόρ της στη EuroLeague. Οι Καταλανοί συνέχισαν με νίκη και στη Liga Endesa, εκεί όπου βελτιώθηκαν στο 13-3 μετά το 99-84 επί της Μπανταλόνα. Αμφίβολος ο Σανλί (σέντερ), το ίδιο και ο Χίγκινς (γκαρντ). Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους συνεχίζει με την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης καθώς σκοράρει 83 πόντους ανά αγώνα, δέχεται 76.4 πόντους ανά ματς, ενώ εντός έδρας μετράει 10 νίκες και μόλις 1 ήττα.

Σε καλή κατάσταση βρίσκεται και η Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί έριξαν στο καναβάτσο την Άλμπα με 62-56 για το 11-11 στη EuroLeague, ενώ μερικές ώρες αργότερα ανέβηκαν στο 14-4 στη Bundesliga μετά το άνετο 83-60 επί της Μπαϊρόιτ. Ο Χίλιαρντ (γκαρντ) παραμένει στα πιτς, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν λύσεις για την ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι, η οποία έχει 4-7 εκτός έδρας και μέχρι σήμερα μετράει περί τους 75 πόντους υπέρ και κατά ανά αναμέτρηση.

Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει ο άσος της Μπαρτσελόνα στο 1.20. Θα εμπιστευτούμε αποκλειστικά τον Νικ Καλάθη, ο οποίος έχει επιστρέψει... ορεξάτος και μπορεί να σκοράρει τουλάχιστον μια φορά πίσω από τη γραμμή των 6,75 μέτρων.

Φενέρμπαχτσε - Βιλερμπάν: 2 με +7,5 (1.85)
Ζαλγκίρις - Μακάμπι: ΝτιΜπαρτολομέο over 3,5 πόντοι (2.08)
Ερυθρός Αστέρας - Αρμάνι Μιλάνο: Μέλι over 0,5 εύστοχα τρίποντα (2.08)
Μπασκόνια - Ζενίτ: Πόιδρες over 8,5 πόντοι (1.65)
Μπαρτσελόνα - Μπάγερν Μονάχου: Καλάθης over 0,5 εύστοχα τρίποντα (1.87)