Υπερβολικές οι αποδόσεις στο Ζάγκρεμπ

Από: Αντώνης Πετρόπουλος

09/11/2017

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα διεκδικεί το εισιτήριο για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στα γήπεδα της Ρωσίας, απέναντι στην ταλαντούχα Κροατία. Στο Ζάγκρεμπ, προκειμένου να κάνει το μεγάλο βήμα, καλείται να πάρει το θετικό αποτέλεσμα και να μετατρέψει τις πιθανότητες με το μέρος της στον εγχώριο επαναληπτικό. Άλλωστε, η πρόκριση δεν θα προκύψει από το πρώτο ματς, εκτός αν βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Η Κροατία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση πως βρίθει από ποιότητα με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά η παρουσία της δεν έχει προκαλέσει αίσθηση. Έχασε την απευθείας πρόκριση από έναν όμιλο που μεν η κατάσταση έδειχνε αμφίρροπη, αλλά ποιοτικά η Κροατία ήταν υπέρτερη. Όπως ανάλογη ανωτερότητα δείχνει να έχει θεωρητικά κόντρα στην Εθνική μας ομάδα.

Τα εντός έδρας ποσοστά της Κροατίας είναι εντυπωσιακά. Διατηρείται αήττητη για τέσσερα έτη με απολογισμό 14 νίκες και 3 ισοπαλίες και κατέστη σαφές ότι το ματς προδιαθέτεται στη δική της δυναμικότητα.

Βέβαια, και η Ελλάδα έχει μόνο μία «παραφωνία» στις 13 τελευταίες εξορμήσεις της, αλλά σε τέτοιου τύπου παιχνίδια τα στατιστικά και η παράδοση είναι ήσσονος σημασίας και δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα.

Δεν είναι αναγκαίο να επαναληφθεί η επωδός για το γεγονός πως ο Σκίμπε επανέφερε την Εθνική στη κανονικότητά της, δηλαδή σε ό,τι μας έχει συνηθίσει εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Η πρόκριση σε έναν δύσκολο όμιλο έχει τονώσει το φρόνημα της Ελλάδας, αλλά άφησε να εγείρονται και αγωνιστικά ερωτηματικά, τα οποία εντούτοις δεν έχουν άμεση σχέση με τους αγώνες των μπαράζ. Αυτά τα ερωτήματα αφορούν το «κλακάζ» των διεθνών κόντρα σε ομάδες που δείχνουν υποδεέστερες και η Εθνική επιβάλλεται να πάρει τον έλεγχο του αγώνα. Ενδεικτικό παράδειγμα η «λευκή» ισοπαλία με την Εσθονία που λίγο έλειψε να στερήσει το εισιτήριο.

Παρότι σε τέτοια ματς η Ελλάδα δεν έχει εμφυσήσει σιγουριά, ενάντια σε αντιπάλους που θεωρούνται ανώτεροι, όπως εν προκειμένω η Κροατία είναι το μεγάλο όνομα του ζευγαριού, η εικόνα της είναι ίδια και η συνταγή επιτυχημένη.

Θα απαντήσει λελογισμένα με άμυνα για να υπερασπιστεί την εστία της, νοοτροπία ενσταλαγμένη, και έχει την δυνατότητα να πάει για δύο αποτελέσματα. Και αυτό δεν θα διαφοροποιηθεί, ιδίως με τα προβλήματα που αφορούν τις απουσίες των βασικών μελών, με σημαντικότερες τις απώλειες στην άμυνα. Η παρουσία του Παπασταθόλουπου και του Τοροσίδη θα κριθεί την έσχατη στιγμή, με τον πρώτο να διατηρεί υψηλότερες πιθανότητες.

Οι απουσίες δεν θα αλλοιώσουν το αγωνιστικό προφίλ και την τακτική προσέγγιση. Το αίσθημα της αυτοσυντήρησης θα υπερισχύσει για να διασφαλίσει με οποιονδήποτε τρόπο το κεντρικό ζητούμενο που είναι το μηδέν στην άμυνα. Αυτό αποτελεί και το κριτήριο πρόκρισης. Σε δεύτερο πλάνο είναι η επίτευξη ενός γκολ, ει δυνατόν, προκειμένου να της δώσει αν όχι προβάδισμα, ένα πλεονέκτημα. Στη περίπτωση που θα χρειαστεί απαραιτήτως να βρει δίχτυα είναι στο αποτέλεσμα της ήττας.

Περνώντας σε στοιχηματικό επίπεδο, ο φαβοριτσιμός της Κροατίας δεν αναιρείται. Η τεχνική της ανωτερότητα είναι δεδομένη, αλλά η απόκλιση στο σετ πιστεύω πως υποτιμά ξεκάθαρα τις δυνατότητες της ομάδας του Σκίμπε. Ακόμη και στο πιθανό ενδεχόμενο της επικράτησης των γηπεδούχων δεν θα κριθεί σε υψηλό επιμέρους τους σκορ.

Οι αποδόσεις, τουλάχιστον για μένα, έχουν εκτιμηθεί λάθος και αυτό θα αξιοποιήσω ποντάροντας στο Χ2. Φυσικά αναγνωρίζω την δυσκολία της επαλήθευσης. Η Ελλάδα δεν συναρπάζει, αλλά μπορεί με τον τρόπο της να διαψεύσει την καθολική υπεροχή που προμηνύεται. Το εισιτήριο δεν είναι στα χέρια των Κροατών και η οι έλληνες διεθνείς είναι σε θέση να προασπίσουν τις ελπίδες που τους αναλογούν. Δίχως ενδοιασμούς, θα ακολουθήσω την κόντρα.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ: Κροατία - Ελλάδα (21:45) : X2 (2,85 [stoiximan])

 

© Bet-Planet.gr - Copyright 2011 - 2018

Send this to a friend