Τοκογλυφία και αξία: Η φιλοσοφία στο betting

Από: Θάνος Καλόγηρος

14/11/2016

Εβδομάδα δίχως δράση στα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, και ο Θάνος Καλόγηρος αποτυπώνει κάποιες σκέψεις όσον αφορά τη θεωρία στο betting.


Πέρασαν και οι υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων. Πλέον, λίγες μέρες απομένουν για την επιστροφή των μεγάλων πρωταθλημάτων. Ευκαιρία να μιλήσουμε ξεκάθαρα για τον τομέα του betting, πέραν από αγωνιστικές αναλύσεις, από φόρμες και από εμπνεύσεις.

Μέχρι στιγμής ο δείκτης yield στην Πρέμιερ Λιγκ βρίσκεται στο +13%. Στόχος μου, τον Μάιο να βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα απ' ότι την περσινή χρονιά, δηλαδή 18+%. Απλά πράγματα. Κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε μέρα, κάθε ώρα και καλύτερα, αυτό είναι το σύνθημα.

Ας πούμε λοιπόν δυο λόγια για το betting, αφήνοντας στην άκρη τις ποδοσφαιρικές αναλύσεις.


Το Α και το Ω του στοιχήματος είναι η μαγική λέξη που ακούει στο όνομα «αξία». Εδώ υπάρχουν πολλές διαφωνίες με συναδέλφους αλλά και με τον κόσμο που συνομιλώ καθημερινά -σχεδόν- στα social media. Η αξία, είναι μία υποκειμενική έννοια. Για να διαπιστώσει κανείς την αξία, είναι αναγκαίο να πριν δει τις αποδόσεις που κυκλοφορούν στην αγορά, να επιλέξει τις αναμετρήσεις με τις οποίες θα ασχοληθεί και να ξεκινήσει την κοστολόγηση των σημείων. Είτε με γκανιότα, είτε χωρίς. Όπως κρίνει ο ίδιος. Αν κάποιος παίζει με ΟΠΑΠικές αποδόσεις, τότε το να τοποθετήσει μια γκανιότα του ύψους (10-17%) ακούγεται λογικό.

Μόλις διαβάσει καλά όλα τα δεδομένα του γεγονότος, τότε μπορεί να δώσει τις δικές του αποδόσεις.

Παράδειγμα (η δική μου ανάγνωση): Στόουκ - Χαλ (1.85 - 3.20 - 4.40).

Γκανιότα: 8.4%

Η ανάγνωση του μπουκ: (1.65 - 3.50 - 5.50).

Γκανιότα: 7.38%

Συμπέρασμα: Ο μπουκ έχει άλλη άποψή για την έκβαση της αναμέτρησης. Θεωρεί πως η νίκη της Στόουκ έχει 60.61% πιθανότητες επιβεβαίωσης, ενώ εγώ εκτιμώ πως η γηπεδούχος θα έχει πιο δύσκολο έργο και κρίνω τον άσσο στο 1.85.

Τώρα, σε περίπτωση που όντως το σετ στην αγορά είναι το παρακάτω, δεν είναι -στοιχηματικά- σωστό ο παίκτης να μπει στη διαδικασία να αγοράσει το σημείο που είχε σκεφτεί πιο πριν, καθώς τότε πέφτει σε μια τοκογλυφική παγίδα. Ναι, το στοίχημα είναι τοκογλυφία, αλλά όσες περισσότερες φορές το αποφεύγει κανείς, τόσο το καλύτερο.

Η προσωπική μου άποψη επί του θέματος είναι πως από τη στιγμή που πριν καν δω τις αποδόσεις μου έχει πάει το «μάτι» στη νίκη της Στόουκ, δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη και να δω από άλλη οπτική γωνία την αναμέτρηση, κι ας υπάρχει αξία. Αυτή είναι η διαφορά και σ' αυτό το σημείο έρχονται οι όποιες διαφωνίες.

Σκοπός είναι να μειωθεί το ποσοστό της τύχης και να ανέβει το ποσοστό... της τέχνης, όπως έλεγε και το περίφημο «σλόγκαν». Είναι δυνατόν να υπάρξει εξάληψη της τύχης; Όχι βέβαια. Το στοίχημα δεν είναι ΜΟΝΟ μαθηματικά, δεν είναι τύποι, δεν είναι αξιώματα. Είναι όλα τα προαναφερθέντα, μαζί τους και αυτή, που πολλοί βρίζουν. Ας μιλήσουμε για το ποδόσφαιρο και το betting πάνω σ' αυτό. Από τη στιγμή που διάφορες συγκυρίες και καταστάσεις κάποιες φορές κρίνουν την έκβαση μιας αναμέτρησης είναι λογικό και επόμενο άμεσα το γεγονός αυτό να επηρεάζει και τη στοιχηματική εξέλιξη-ροή, μιας ημέρας.

Από την μεριά μου, οποιοδήποτε bet προτείνω μέσω του bet-planet.gr, είτε μέσω συζητήσεων για live πονταρίσματα, είτε για μακροχρόνια στην αρχή της αγωνιστικής σεζόν, εμπεριέχει γνώση, μελέτη, διάβασμα. Πολλές ώρες -πέραν του αμιγώς δημοσιογραφικού κομματιού- ξενυχτιών και αρκετοί μαραθώνιοι πάνω από τηλεοράσεις, PC και βιβλία, για να καταλήξω σε μια σκέψη και έπειτα να αρχίζω να πορεύομαι. Και... συγνώμη, δεν πρόκειται να επιλέξω κάτι, στο οποίο θα με έχει ωθήσει ο μπουκ ή η κάθε εταιρεία με τις προσφορές της.

Άλλες θεωρητικές κουβέντες δεν χρειάζεται να πω, καθώς πολλά έχουν γραφτεί από ανθρώπους που έχουν προσφέρει τα μέγιστα σε αυτό το χώρο, για τους οποίους δεν χρειάζεται να πει κανείς περισσότερα. Αυτοί που πρέπει να ξέρουν... ξέρουν.

Προσπάθησα μέσα απ΄αυτές τις λίγες αράδες να μεταφέρω τη δική μου νοοτροπία σε ό,τι έχει να κάνει με την ΑΞΙΑ.


Η δουλειά του bet analyst απαιτεί «στομάχι». Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτεθεί και... το αντίθετο. Οι αναγνώστες -που διαβάζουν συχνά- μέσα από τα κείμενα και τις συζητήσεις έχουν καταλάβει τον τρόπο σκέψης. Πριν καν ρίξουν μια ματιά σε ένα άρθρο, ξέρουν ήδη ποια θα είναι η προσέγγισή μου και γι' αυτό νιώθω, πως κάτι έχω πετύχει. Δεν νιώθω περήφανος για καμία επιτυχία, για κανέναν yield και για τίποτα απ' όλα αυτά. Μόνο για το παραπάνω γεγονός. Η επιτυχία είναι κάτι σαν επιβράβευση. Δηλαδή γυρνάς και λες, Δευτέρα βράδυ (που κλείνει η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ συνήθως), «τόσος κόπος για να γίνει -παράδειγμα- 3/10 στην αγωνιστική». Κι όμως, αξίζει τον κόπο γιατί την επόμενη φορά μέσα από μια ήττα μαθαίνεις και αλλάζεις προς το καλύτερο κάποια πράγματα στην προσέγγιση μιας αναμέτρησης. Βέβαια, αν συνδυαστεί η άψογη δουλειά με την επιτυχία, τότε βγάζουν το καλύτερο και πιο ονειρικό αποτέλεσμα.

Αυτό που έχω να πω στους αναγνώστες της Πρέμιερ Λιγκ (και όχι μόνο) στο bet-planet.gr, είναι πως τα πάντα μεταφέρονται έγκαιρα και έγκυρα. Λάθη θα γίνουν, κάτι μπορεί να ξεφύγει κάτι, αλλά πάνω σ' αυτόν τον τομέα μετράει η εμπειρία και το μεράκι του συντάκτη. Τα λάθη προσπαθούμε άπαντες εδώ μέσα να τα εξαλείψουμε, με αποτέλεσμα να γινόμαστε όλοι όσο το δυνατόν καλύτεροι και να αφήνουμε ικανοποιημένο το κοινό μας.


Κάτι σαν επίλογος...

Η ουσία είναι μια. Με το betting αν ασχοληθείς, χωρίς πολλά λόγια, χωρίς πολλά πανηγύρια -σε περίπτωση νίκης-, μυαλωμένα και με τακτική, μπορείς να το μετατρέψεις σε ένα κερδοφόρο μέσο. Και το bet-planet.gr είναι εδώ να σε βοηθήσει, καθώς διαθέτει ένα ανθρώπινο δυναμικό, μια ομάδα κρούσης που έχει καταφέρει να «πρασινίσει» τους δείκτες yield των πρωταθλημάτων. Δυναμικά συνεχίζουμε με την εμπιστοσύνη σας.

*Τα παραδείγματα καταστροφής είναι πολλά. Μυαλό, συγκράτηση και αυτογνωσία στο τι αντέχει η «τσέπη» του καθενός. Αυτά.

*Θα ακολουθήσει και part 2 με περισσότερη ανάλυση και έξτρα... ειδικές καταστάσεις με mind games των εταιρειών, όταν φυσικά βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος.

Έρχονται αλλαγές, σε λίγο καιρό θα τα λέμε και από το ραδιόφωνο.


Θάνος Καλόγηρος

Social Media (σχόλια, παρατηρήσεις επικοινωνία)

FB PAGE

 

 

© Bet-Planet.gr - Copyright 2011 - 2018

Send this to a friend