Περικλής Ιακωβάκης. Ένας αθλητής πρότυπο

Από: Openmind

26/01/2015

Στις 24 Μαρτίου 2015 ο Περικλής Ιακωβάκης θα κλείσει 36 χρόνια ζωής. Μια ζωή γεμάτη διακρίσεις, μετάλλια και χιλιάδες ώρες απαιτητικών  προπονήσεων. Από την μέρα που  αποφάσισε να ασχοληθεί με τον στίβο και ακόμα περισσότερο το 1997, οπότε και έγινε μέλος της Εθνικής ομάδας, συνειδητοποίησε πως έπρεπε να γίνει επαγγελματίας σε αυτό που έκανε και να  δουλέψει σκληρά εντός στίβου, να μοχθήσει, να θυσιάσει προσωπικό χρόνο. Είχε αρκετούς τραυματισμούς, αλλά ποτέ δεν έχασε την πίστη του. Η ισορροπία μυαλού και σώματος ήταν τα κύρια όπλα του Περικλή Ιακωβάκη στις μάχες εντός στίβου. Εκτός στίβου, ο μόνος αντίπαλος που τον κέρδισε…  ήταν η σύζυγός του με την οποία έχει 2 παιδιά. Το άθλημά του είναι τα 400μ. μετ’εμποδίων οπότε όποιο “εμπόδιο”  και να συναντά ξέρει πώς να το υπερπηδά και να καταφέρνει σπουδαία πράγματα.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1979 και μεγάλωσε μέσα σε μια αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας του μικρός ήταν ποδοσφαιριστής και αγωνίστηκε μέχρι και την Α’ Εθνική με την ομάδα των Τρικάλων. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Περικλή, ο  Θωμάς, αθλητής  στίβου τα προηγούμενα χρόνια στα αθλήματα των 200μ. και 400μ. αγωνίστηκε μέχρι και σε Βαλκανικούς αγώνες την δεκαετία του ’90. Στην οικογένεια υπάρχει ακόμα ένας αθλητής, ο μικρότερος από τον Περικλή, Σωτήρης,  που και αυτός είναι εμποδιστής και μέλος της Εθνικής ομάδας.  Σημαντικό λοιπόν για έναν αθλητή να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου ο αθλητισμός είναι κομμάτι της καθημερινότητας και φυσικά ο ανταγωνισμός και η ευγενής άμιλλα «παραμονεύουν» σε κάθε γωνία του σπιτιού σου! Στοιχεία που είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα σε ωθούν στο να προσπαθείς να βελτιώνεσαι συνεχώς και να είσαι πάντα ανταγωνιστικός.

Έχει καταφέρει να πάρει μέρος σε 4 Ολυμπιάδες και σε 6 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου, κάτι πραγματικά σπουδαίο για έναν αθλητή των εμποδίων. Η αναγνώριση στο πρόσωπό του , τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Ο Περικλής σε όλη την διαδρομή της καριέρας του πότε δεν φοβήθηκε να εκφράσει την άποψή του σε θέματα που αφορούν τον χώρο του στίβου και γενικότερα τον αθλητισμό. Πολέμιος των αναβολικών και των φαινομένων δυσφήμισης του αθλητισμού. Ιδιαίτερα ευγενής και ακριβοδίκαιος ως άνθρωπος, μετά από κάθε αγώνα του δεν διστάζει να αναγνωρίζει το μεγαλείο και την προσπάθεια των αντιπάλων του ενώ δεν παραλείπει να είναι και αυστηρός κριτής του εαυτού του όταν «αποτυγχάνει».IakovakisStats


Από τον Αύγουστο του 2014 έχει εκλεχθεί μέλος της Επιτροπής Αθλητών στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (ΕΑΑ) ενώ από τον Δεκέμβριο που μας πέρασε,  είναι  πλέον μέλος και της Επιτροπής Αγώνων της ΕΑΑ.

Πέρα λοιπόν από αθλητής θα μπορεί με τις νέες του ιδιότητες να συμμετέχει και να επηρεάζει τις αλλαγές που γίνονται στον χώρο του στίβου και αφορούν τους αθλητές. Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον καταλληλότερο έλληνα αθλητή για αυτή την θέση!

Ανακοίνωση ΣΕΓΑΣ (27/12/2014) για τα νέα του καθήκοντα:

“Την τελευταία εικοσαετία υπηρετεί τον στίβο με συνέπεια, αποτελεσματικότητα, υπομονή, στόχο και όραμα. Η παρουσία του Περικλή Ιακωβάκη δεν περιορίστηκε ποτέ στα στενά ελληνικά όρια. Αντίθετα, η αίγλη του ταξίδεψε σε πολλά στάδια του κόσμου και ο ίδιος κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση των αντιπάλων του εντός και εκτός σταδίων. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 400 μ. εμπ. από φέτος το καλοκαίρι διεύρυνε τους ορίζοντες του και αποφάσισε εκτός από τα spikes του να κρατά και… χαρτοφυλάκιο.
Τον Αύγουστο εκλέχθηκε μέλος της Επιτροπής Αθλητών στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (ΕΑΑ), ενώ πλέον είναι μέλος και της Επιτροπής Αγώνων της ΕΑΑ, χρίσμα που πήρε από τα μέλη της Επιτροπής Αθλητών.
Ο πρωταθλητής μας τον Μάρτιο θα βρεθεί στην Πράγα, προκειμένου να παρακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αθλητών, που αυτή την εποχή ασχολείται κυρίως με τις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο πρόκρισης των αθλητών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2018, χρόνια που θα σηματοδοτήσει αλλαγές στον ευρωπαϊκό στίβο. «Την Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Αθλητών. Σε αυτή τη συνάντηση θα ετοιμάσουμε τις προτάσεις μας για τον τρόπο πρόκρισης των αθλητών στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα», είπε ο Ιακωβάκης, που ήδη δραστηροποιείται έντονα στο νέο του ρόλο. «Εχουμε ενημερωθεί σχετικά με τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η ΕΑΑ. Κάποιες μας βρίσκουν σύμφωνους, κάποιες όχι. Εμείς σαν επιτροπή έχουμε αναπτύξει ήδη τις σκέψεις μας, τις οποίες και θα καταθέσουμε στην Επιτροπή Αγώνων», είπε ο Ιακωβάκης, που στην ουσία θα είναι εκείνος, που θα κληθεί να παρουσιάσει τις προτάσεις στη συνεδρίαση, που θα γίνει στις 22 Μαρτίου. Η ΕΑΑ προκειμένου να βρει τρόπους να προσεγγίσει νέους χορηγούς και τα κάνει το προϊόν της ακόμη πιο ελκυστικό, προσανατολίζεται σε μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά και στον τρόπο πρόκρισης των αθλητών στο συγκεκριμένο γεγονός. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει σκέψη για τη διεξαγωγή αγώνων στην διάρκεια της σεζόν, μέσα από τους οποίους οι αθλητές δεν θα προκρίνονται απλώς στη διοργάνωση, αλλά απευθείας στον τελικό των αγωνισμάτων τους. Οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν τους επόμενους μήνες.”

 

Periklis_Iakovakis

Στα αμιγώς αγωνιστικά νέα του, την χρονιά που μόλις μας πέρασε δεν κατάφερε να αγωνιστεί παρά μόνο σε έναν αγώνα με την ομάδα του Στρατού. Τον Ιούλιο σε  ανακοίνωσή του ανέφερε πως λόγω τραυματισμού δεν είναι σε θέση να πάρει μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη 19-20 Ιουλίου. Από το καλοκαίρι και μετά λοιπόν προπονείται και ίσως έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε σε κάποιο ακόμα τουρνουά ή πρωτάθλημα. Άλλωστε δεν έχει αναφέρει πότε θα σταματήσει την ενεργό δράση του, αλλά είμαι σίγουρος πως όταν αυτό γίνει θα είναι εντός στίβου και θα το ανακοινώσει μετά από κάποιον αγώνα. Γιατί όπως δήλωσε σε μια συνέντευξή του,

«Από αθλητικής άποψης, θέλω να κάνω μια τελευταία δυνατή κούρσα. Και μετά από αυτήν να φύγω με αξιοπρέπεια»

   Κλείνοντας αυτό το άρθρο, θα ήθελα να αναφέρω πως ο λόγος που γράφτηκε ήταν απλά γιατί σε όλα τα αθλήματα και γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό υπάρχουν πολλοί αθλητές και αθλήτριες πρότυπα. Πρότυπα ικανά να εμπνέουν  τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν ή που ήδη ασχολούνται με κάποιο άθλημα και στην εποχή που ζούμε βομβαρδίζονται συνεχώς από τα marketing των εταιρειών. Αυτό, δυστυχώς, έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αποπροσανατολίζονται, να χάνουν τον εαυτό τους και τελικά να καταστρέφονται ως αθλητές αλλά και ως άνθρωποι. Περιπτώσεις όπως ο Περικλής Ιακωβάκης αποδεικνύουν πως το να κερδίζεις ή να χάνεις δεν είναι τα σημαντικότερα πράγματα στον αθλητισμό. Η «περιουσία» ενός αθλητή είναι όλες οι εμπειρίες και οι αξίες που κερδίζει από την ίδια την διαδικασία του αθλητισμού, σε όποιο επίπεδο και αν τον ζει.

πηγές:
wikipedia
sport24
www.andro.gr
www.segas.gr
© Bet-Planet.gr - Copyright 2011 - 2018

Send this to a friend