O οραματιστής του EURO και η ψυχροπολεμική πρεμιέρα του 60'

Από: Βασίλης Ξανθάκης

05/06/2016

Λίγες μέρες απομένουν για την έναρξη της πανευρωπαϊκής γιορτής του ποδοσφαίρου και το bet-planet.gr σας έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα για την ιστορική πορεία του θεσμού!Η ιδέα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων γεννήθηκε ήδη από τα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, όταν οι λαοί της Γηραιάς Ηπείρου προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τις πληγές που άφησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Εμπνευστής της σκέψης ήταν ο Ανρί Ντελονέ, παλιός ποδοσφαιριστής, διαιτητής (είχε ένα μνημειώδες ατύχημα καθώς κατάπιε τη σφυρίχτρα κι έσπασε δύο δόντια όταν σε ένα ματς δέχτηκε τη μπάλα στο πρόσωπο) και μετέπειτα παράγοντας του γαλλικού ποδοσφαιριστή, ο οποίος ήδη από το 1927 προσπαθούσε αγόγγυστα να κάνει πράξη μια πανευρωπαϊκή γιορτή ποδοσφαίρου, ωστόσο μάταια. Ευήκοα αυτιά δεν υπήρχαν, η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 1929 δημιούργησε στρατιές απελπισμένων ανέργων, ο εξαετής (1939-1945) Β' Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε στην κυριολεξία μόνο ερείπια, εκατομμύρια νεκρούς αλλά και μία διχασμένη Ευρώπη που χωριζόταν στη μέση με ιδεολογικά αλλά και πραγματικά τείχη.

Untitled design (6)

Aπό τις 4 ομάδες της τελικής φάσης του 1960 (μπλε) στις 24 του 2016! Με κόκκινα οι εθνικές που δεν κατάφερουν να προκριθμούν, ενώ με γκρι είναι αυτές που δε συμμετείχαν.

Η ραγδαία άνοδος του ποδοσφαίρου όμως, που απέκτησε παγκόσμια δημοφιλία και γρήγορα μετετράπη σε βασιλιά των σπορ, οδήγησαν εκ των πραγμάτων στην ανάγκη καθιέρωσης ενός τουρνουά εφάμιλλου με τα ήδη υφιστάμενα, καθώς οι Νότια Αμερική, Ασία και Αφρική είχαν ήδη θεσμοθετήσει τα Κόπα Αμέρικα (1916), Κύπελλο Εθνών Ασίας (1956) και Κόπα Άφρικα (1957) αντίστοιχα. Ο Ντελονέ συνέχισε τις προσπάθειες του και μεταπολεμικά, όμως τα φιλοδυτικά και τα κομμουνιστικά κράτη δε μπορούσαν να καθίσουν καν στο ίδιο τραπέζι ερίζοντας σε όλα τα θέματα, τα ''ναυάγια'' στις συνομιλίες ήταν συνεχόμενα και μοιραία θα οδηγούσαν σε ''μισή ή καθόλου διοργάνωση''.

Όντως, το πρώτο τουρνουά του 1960 ήταν ''μισερό'', με 17 μόλις χώρες να δηλώνουν συμμετοχή. Ανάμεσα τους ήταν και η Ελλάδα, όχι όμως και οι 4 βρετανικές ομοσπονδίες (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρειος Ιρλανδία), η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δυτική Γερμανία και η Σουηδία (διοργανώτρια του Μουντιάλ του Μουντιάλ του 1958), όλες ανήκαν στο λεγόμενο ''καπιταλιστικό μπλοκ''. Ο εναρκτήριος αγώνας των προκριματικών έλαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου 1958 στο αχανές ''Λουζνίκι'' της Μόσχας, όπου οι 100.000 θεατές πανηγύρισαν τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης με 3-1 επί της Ουγγαρίας. Το ψυχροπολεμικό μίσος έκανε την εμφάνιση του και στα προημιτελικά, όταν η εθνικιστική Ισπανία του Φράνκο αρνήθηκε να αντιμετωπίσει τους Σοβιετικούς, με τους τελευταίους να παίρνουν χωρίς αγώνα το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Untitled design (6)

Η Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη εθνική ομάδα που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1960, στο πρώτο τουρνουά που διεξήχθη στη Γαλλία και σημαδεύτηκε από την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα της εποχής.

Στο final four (!) του Παρισιού αναμετρήθηκαν οι 4 καλύτερες ομάδες (Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία, Γαλλία) κατά το σημερινό σύστημα των αντίστοιχων διοργανώσεων του μπάσκετ. Οι Σοβιετικοί έμελλε να είναι οι πρώτοι τροπαιούχοι Ευρώπης υπερισχύοντας στο μεγάλο τελικό της Γιουγκοσλαβίας με 2-1 στην παράταση, ενώ μεγάλα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπως οι Άλφρεντ Ντι Στεφάνο (Ισπανία), Φέρεντς Πούσκας (Ουγγαρία), Ζοζέφ Μασόπουστ (Τσεχοσλοβακία) και Ραιμόν Κοπά (Γαλλία) είδαν το άστρο τους να ανατέλλει διεθνώς στην πρώτη διοργάνωση.

Δυστυχώς, ο εμπνευστής του θεσμού Ανρί Ντελονέ δεν πρόλαβε να δει το όνειρο του να λαμβάνει σάρκα κι οστά καθώς τον πρόλαβε ο θάνατος το 1954. Οι παράγοντες του αθλητισμού όμως δε μπορούσαν να ξεχάσουν το πείσμα και το ακούραστο πάθος του Γάλλου δίνοντας στη διοργάνωση το όνομά του. Kαι μπορεί με τα χρόνια το Κύπελλο Ανρί Ντελονέ να μετονομάστηκε σε Κύπελλο Εθνών και τέλος σε EURO, ωστόσο το όνομά του σήμερα συνοδεύει τον επάργυρο αμφορέα που αποτελεί το τρόπαιο του θεσμού.

Untitled design (6)

Ο εμπνευστής του Euro Ανρί Ντελονέ, του οποίου το όνομα κοσμεί το τρόπαιο της διοργάνωσης.

© Bet-Planet.gr - Copyright 2011 - 2018

Send this to a friend