Η ημιμάθεια, τα social media και ο «GreekFreak» Γιάννης

Από: Αγγλος Ασθενής

18/02/2014

 

Έχουμε χάσει την μπάλα σ’αυτό τον τόπο. Την μπάλα; Μπα όχι, το τόπι βασικά. Γιατί όπως λέει και μια ψυχή στην Ελλάδα παίζουμε ακόμα τόπι.

Είχαμε δεν είχαμε δώσαμε πάτημα για άλλη μια φορά στους ημιμαθείς να βρεθούν στο προσκήνιο. Δεν ξέρω ποια είναι η άποψή σας στις συμπτώσεις εγώ προσωπικά πιστεύω σε μεγάλο βαθμό. Μέσα στη βίαιη καθημερινότητά που βιώνει ο καθένας ξεχωριστά αλλά και γενικότερα ως κοινωνία μας κάνουν και τον βίο αβίωτο οι ημιμαθείς, απαίδευτοι που σε κάθε ευκαιρία πολλοί από αυτούς δίχως λόγο οδηγούνται σε ρατσιστικό παραλήρημα. Με τούτα και με εκείνα ξέχασα να αναφέρω πως και άδραξα την ευκαιρία κάθομαι και σας παραθέτω αυτό το άρθρο.

«GreekFreak» στα μούτρα σας

Ο λόγος είναι ο Γιάννης Αντετονκούμπο. Βασικά ο υψηλόσωμος καλαθοσφαιριστής που διαπρέπει στον θαυμαστό κόσμο του NBAήταν η αφορμή. Από καιρό ήθελα να γράψω κάτι σχετικά την ημιμάθεια και κυρίως να βάλω στη γωνία την γενιά μου. Να με συγχωρείται που ο λόγος μου είναι ατάκτως ειρημένος αλλά ακόμα δεν έχω καταφέρει να συνειδητοποιήσω (για άλλη μια φορά) πως το βαρέλι δεν έχει πάτο και έχουμε οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην άβυσσο. Για όσους δεν έχουν ενημερωθεί αναλόγως για το περιστατικού του Γιάννη Αντετονκούμπο σας αναφέρω πολύ συνοπτικά τι έγινε.  

Κατά δη διάρκεια του All Star Game το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο διαγωνισμό καρφωμάτων του NBDL o αδερφός του Γιάννη, Θανάσης εμφανίστηκε με μια μπλούζα που ανέγραφε πίσω «GreekFreakNation» προς τιμήν του αδερφού του. Είναι γνωστό τοις πάσι (αν και ορισμένοι το αγνοούν τελικά) πως ο Γιάννης έχει λάβει αυτό το προσωνύμιο από τους υποστηρικτές του εξαιτίας της σωματοδομής του. Ναι μεν ο όρος «nation» σε πιστή μετάφραση σημαίνει έθνος αλλά στην προκείμενη περίπτωση έχει την έννοια της λέσχης.

Οι αδαείς βιάστηκαν και απλώς πήγαν έκαναν την πιστή μετάφραση στο ίντερνετ, διότι αμφιβάλλω να είναι γνώστες της αγγλικής, και έσυραν τα εξ αμάξης στον νεαρό Γιάννη. Το ρατσιστικό παραλήρημα δεν είχε τελειωμό. Ο νεαρός Αντετονκούμπο μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «GreekFreak» αλλά άλλοι είναι τελικά τα «Freakιά». Ειλικρινά πιστεύει κάποιος λογικός άνθρωπος πως αν όντως ο Θανάσης Αντετονκούμπο φορούσε στο μεγαλύτερο σόου της χρονιάς για το αμερικάνικο μπάσκετ μπλούζα με ρατσιστικά και εθνικιστικά κατάλοιπα θα του επέτρεπαν να λάβει μέρος;

Ζουν ανάμεσά μας

 Έκανα λόγο στην αρχή του κειμένου για τις συμπτώσεις. Την Κυριακή το απόγευμα έτσι όπως χάζευα στα αγγλόφωνες ενημερωτικές ιστοσελίδες έπεσε το μάτι μου πάνω σε ένα κείμενο της «HuffingtonPost» που έλεγε πως σύμφωνα με έρευνα 1/4 Αμερικανούς θεωρεί πως ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη Γη ενώ το 48% δεν πιστεύει στην «θεωρία της εξέλιξης του ανθρώπου». Το ανθρώπινο είδος παρακμάζει ολοένα και περισσότερο. Τις προάλλες είχε μια συζήτηση σχετικά με την γενιά του 90’ και μετά. Συμπέρασμα; Λίγες είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις που δίνουν ελπίδα σ’αυτόν τον τρόπο. Έχουμε μάθει να παίρνουμε μασημένη τροφή ό,τι και να μας λένε, να βγάζουμε συμπεράσματα από έναν τίτλο κειμένου και έχουμε πάψει να σκεφτόμαστε. Μέσα σε όλα έπεσε μπροστά μου ένα συγκλονιστικό βίντεο που έχει μια φοβερή αλληγορία για το πώς ο άνθρωπος έχει μεταλλαχθεί σε ένα άβουλο πλάσμα και όλες οι κινήσεις θυμίζουν καλοκουρδισμένες μηχανές δίχως συναισθήματα. Εμ μετά από όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις και τους προβληματισμούς ήρθε και το θέμα του «GreekFreakNation» και με έστειλε στο καναβάτσο.

Μια κοινωνία ποτισμένη μέσα στην άγνοια

Θέλω τόσα να πω αλλά αρκετές από τις τοποθετήσεις μου δεν θα είναι καίριες αυτή την στιγμή. Η κοινωνία μας έχει κατακερματιστεί στα μάτια μου σε τρία στρατόπεδα. Στους ημιμαθείς και απαίδευτους που όπου σταθούν και όπου βρεθούν δημιουργούν ένα μπάχαλο και κερδίζουν υποστηρικτές, σ αυτούς που στο βωμό της δόξας (όχι μονάχα των κλικς) που γράφουν ό,τι τους κατεβάσει η κούτρα τους για να βγουν κερδισμένοι (όχι μόνο οικονομικά) ακόμα και εάν ξέρουν πως αυτά που λένε είναι αρλούμπες. Τελευταίο κομμάτι αυτής της κατακερματισμένης κοινωνίας είναι οι «λίγοι» αυτοί και να θέλουν να κλείσουν τα αυτιά τους και να βάλουν στην αφάνεια τους υπόλοιπους μέσω επιχειρημάτων και ενδεχομένως και της λογικής αλλά είναι ανήμποροι να αντιδράσουν. Μαντέψτε ποιοι βγαίνουν οι χαμένοι.

Το ρατσιστικό παραλήρημα των blogsπου έχουν ακραίες αντιλήψεις για το καλό της πατρίδος (πανάθεμά τους) βγήκαν ξανά στην αφάνεια. Κέρδισαν κλικς, δόξα ίσως αλλά αυτή τη φορά δέχτηκαν ένα μεγάλο πλήγμα, έγιναν ρεζίλι. Από τι αποδεικνύεται αυτό; Μα από το γεγονός πως απέσυραν  το κείμενό τους με τις προσβολές προς τον Γιάννη Αντετονκούμπο και όχι μόνο. Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς ακραίες αντιλήψεις (όχι μονάχα εθνικιστικές) κερδίζουν έδαφος. Το κακό με αυτό τον τόπο είναι πως οι κάτοικοί του ξεχνούν εύκολα. Η Ιστορία μπορεί να μην είναι πάντα ανθρωποκεντρική αλλά διδάσκει. Ακόμα να μάθουμε πως το να είσαι απαίδευτος είσαι βορά για τους καιροσκόπους  που μόνο κακό θα σου κάνουν. Η ημιμάθεια είναι πολύ χειρότερή, το να είναι κάποιος παντογνώστης στους καιρούς μας είναι συχνό φαινόμενο. Η βλακεία δεν έχει όρια. Ουφ σας κούρασα, το είπα και νωρίτερα ο λόγος μου θα είναι ατάκτως ειρημένος. Επίτηδες γράφω το κείμενο μετά από ένα 24ωρο. άν είχα γράψει το άρθρο τη Δευτέρα το βράδυ θα γραφόντουσαν «βαριές»  εκφράσεις πράγμα που δεν το επιδιώκω σε καμία περίπτωση.

Φαινόμενο SocialMedia

Η πηγή του κακού, το αυγό του φιδιού, βάλτε ό,τι τίτλο θέλετε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας . Δεν μπορούμε να ζήσουμε δίχως αυτά. Ναι μεν είναι ένα χρήσιμο εργαλείο (ας μην τα ισοπεδώσω και όλα αυτή τη φορά) αλλά μας έχουν αποχαυνώσει. Ο καθείς λέει ο,τι μπαρούφα του κατέβει, έχει τον λαό του από κάτω που τον επιδοκιμάζει και θεωρεί τον εαυτό του αυθεντία. Εύκολα μπορείς να το παίξεις μούρη, βρίσκεις το πρώτο λινκ που βλέπεις μπροστά σου, δεν πατάς μέσα στο κείμενο έστω να διαβάσεις την θεματική πρόταση, είσαι αυθεντία είπαμε ξέρεις τι λέει, το κοτσάρεις στον προσωπικό σου λογαριασμό, γράφεις κάτι βαρύγδουπο και γίνεσαι κάποιος σε δευτερόλεπτα. Αυτό στη συνέχεια γίνεται μια αλυσίδα. Η μπάλα παίρνει πολλούς με αυτό τον τρόπο. Μέσα σε όλο αυτό χαμένος βγαίνει ο άνθρωπος ως οντότητα, θεωρούμε πως επειδή τα ξέρουμε όλα (πανάθεμά μας) κοινωνικοποιούμαστε, ενημερωνόμαστε και ο κόσμος μας ανήκει. Αμ δε, κάνουμε όλοι το κομμάτι μας αλλά μόνο σε καλό δεν θα μας βγει. Το τέρας μεγαλώνει μέσα μας και μας οδηγεί στο ξεπεσμό.

Θα κλείσω όπως το συνηθίζω στα άρθρα μου μια ρήση. Καταλληλότερη δεν θα μπορούσε να είναι η παρακάτω που είχε ειπωθεί από τον Μάνο Χατζιδάκι:

Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις.

© Bet-Planet.gr - Copyright 2011 - 2018

Send this to a friend