Flat Stake Betting

Από: Bet Planet Team

19/09/2018

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του παιχνιδιού είναι η Διαχείριση Κεφαλαίου. Τις περισσότερες φορές οι παίχτες ψάχνουν μόνο για τις μεγαλύτερες αποδόσεις, χωρίς να γνωρίζουν τι ποσό πρέπει να στοιχηματίσουν. Η τακτική Flat Stake, έρχεται να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα.

Για να γίνουν πιο κατανοητά όσα θα περιγράψουμε παρακάτω, θα πάρουμε σαν παράδειγμα τα Αμερικάνικα αθλήματα (NBA, NCAA, NFL, MLB,NHL), όπου η νίκη μίας ομάδας στο handicap και το over/under είναι σε συγκεκριμένη απόδοση @1,91(-110 σε Αμερικάνικες αποδόσεις, δηλαδή ποντάρεις 110 για να κερδίσεις 100) . Παρόλα αυτά, μπορεί να εφαρμοστεί ακολουθώντας τους ίδιους κανόνες και στα υπόλοιπα αθλήματα.

Ο παίχτης πρέπει να καθορίσει ένα αρχικό ποσό στοιχήματος, το οποίο θα παραμένει συνεχώς σταθερό ή θα είναι ανάλογο με το αρχικό κεφάλαιο. Κοινώς αποδεκτό ποσοστό του στοιχήματος σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο είναι μέχρι 2%-2,5% για κεφάλαια από 1000€ και πάνω. Για μικρότερες κάβες μπορεί να ακολουθηθεί μία πιο επιθετική τακτική, ποντάροντας μέχρι το 5% του κεφαλαίου, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν το ρίσκο που παίρνουμε. Με την τακτική αυτή καταφέρνουμε να διατηρήσουμε μεγάλο μέρος της κάβας μας, ακόμα και αν βρεθούμε σε αρνητικό σερί 10-15 αγώνων(αναφέρομαι σε όσους ποντάρουν το 2% της κάβας), κάτι που είναι πολύ πιθανό για όσους παίζουν 1000 στοιχήματα το χρόνο.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν μας είναι το breakeven point. Ουσιαστικά μιλάμε για την πιθανότητα επαλήθευσης του σημείου , που στα αμερικάνικα αθλήματα είναι 52,36%. Αν διαφοροποιούμε το ποντάρισμά μας, αυξάνουμε αμέσως και το breakeven point και στην περίπτωση που χάσουμε κάποιο μεγάλο στοίχημα, χρειάζονται περισσότερα κερδισμένα στοιχήματα στη συνέχεια για να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάστασή μας. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ξεκάθαρα τι μπορούμε να πετύχουμε παίζοντας flat stakes σε σχέση με όταν αλλάζουμε το ποντάρισμά μας έχοντας και στις δύο περιπτώσεις το ίδιο ποσοστό επιτυχίας.

FLAT STAKE                                             VARIABLE STAKE
ΣΤΟΙΧΗΜΑ 1 1u +0.91                           ΣΤΟΙΧΗΜΑ 1 1u +0.91
ΣΤΟΙΧΗΜΑ 2 1u +0.91                           ΣΤΟΙΧΗΜΑ 2 1u +0.91
ΣΤΟΙΧΗΜΑ 3 1u +0.91                           ΣΤΟΙΧΗΜΑ 3 1u -1
ΣΤΟΙΧΗΜΑ 4 1u +0.91                           ΣΤΟΙΧΗΜΑ 4 2u +1.82
ΣΤΟΙΧΗΜΑ 5 1u +0.91                           ΣΤΟΙΧΗΜΑ 5 2u +1.82
ΣΤΟΙΧΗΜΑ 6 1u +0.91                           ΣΤΟΙΧΗΜΑ 6 2u -2
ΣΤΟΙΧΗΜΑ 7 1u -1                                ΣΤΟΙΧΗΜΑ 7 3u +2.73
ΣΤΟΙΧΗΜΑ 8 1u -1                                ΣΤΟΙΧΗΜΑ 8 3u +2.73
ΣΤΟΙΧΗΜΑ 9 1u -1                                ΣΤΟΙΧΗΜΑ 9 3u -3
ΣΤΟΙΧΗΜΑ 10 1u -1                              ΣΤΟΙΧΗΜΑ 10 5u -5
TOTALS 10 +1.46u                                      23 -0.08u

 

Από τον παραπάνω πίνακα είναι ξεκάθαρο ότι παρότι το ποσοστό επιτυχίας είναι ίδιο και στις 2 περιπτώσεις @60%, το αν θα είμαστε κερδισμένοι ή χαμένοι, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το μεγάλο μας ποντάρισμα. Αν το πιάσουμε έχει καλώς. Αν όχι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μετά από 200-300 πονταρίσματα η χασούρα μας θα είναι πολύ μεγάλη, αφού το πιο πιθανό είναι να αυξήσουμε τα πονταρίσματα μας για να ρεφάρουμε τα προηγούμενα χαμένα στοιχήματα μας κοκ, χαλώντας ξανά το breakeven point, δηλ μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στον κουβά.

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κατάστασης είναι καταστροφικά για τον παίχτη, αφού τινάζει στον αέρα την μπάνκα που έχει για να στοιχηματίζει, και όπως είπαμε στους βασικούς κανόνες τα χρήματα που παίζουμε είναι συγκεκριμένα και αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό.

Τι κερδίζει λοιπόν κάποιος που ακολουθεί αυτή την τακτική;

Έστω ότι ένας παίχτης επενδύει για μία σεζόν 1000 units σε 1000 στοιχήματα ποντάροντας το 2% της κάβας ανά στοίχημα, δηλαδή 20 units. Όλα τα στοιχήματα έχουν απόδοση 1,91 και το ποσοστό επιτυχίας του είναι 56% . Με αυτά τα δεδομένα το κέρδος θα είναι (560*18,2)-(440*20)=1392 units. Ουσιαστικά ο παίχτης θα υπερδιπλασιάσει το κεφάλαιο του έχοντας ένα ποσοστό επιτυχίας που είναι εφικτό. Το παν είναι να βρίσκεται κανείς πάνω από το 52,36% και είναι βέβαιο ότι στο τέλος της χρονιάς το ταμείο θα είναι θετικό.

Όσοι παίχτες ενδιαφέρονται να αυξήσουν το ποντάρισμα τους μέσα στη χρονιά, μπορούν να εφαρμόσουν ένα σύστημα “επιπέδων”, Ποντάρουμε το 2% της κάβας μας , μέχρις ότου αυξηθεί κατά 25% δηλαδή μόλις φτάσει στα 1250 units. Στη συνέχεια υπολογίζουμε ξάνα το 2% και ποντάρουμε το ίδιο ποσό μέχρι η κάβα να αυξηθεί κατά 25% δηλαδή 1562 units οπότε και υπολογίζουμε ξανά το 2% κοκ.

Το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε σε αυτή την τακτική, είναι ότι αν αποφασίσουμε να ανεβάσουμε το ποντάρισμά μας, δεν πρέπει να το μειώσουμε στη συνέχεια καθώς χαλάμε το breakeven point. Αν δηλαδή χάσουμε 10 στοιχήματα από 20units το καθένα, και στη συνέχεια μειώσουμε το ποντάρισμά μας σε 18 units, χρειαζόμαστε πλέον 12,2 κερδισμένα στοιχήματα για να πάρουμε τα χρήματα που χάσαμε πίσω, αντί για 11 που θα θέλαμε αν κρατούσαμε το ποντάρισμα σταθερό.

Κατά τη γνώμη μου το flat stake αποτελεί την καλύτερη τακτική για τον παίχτη, είτε επαγγελματία είτε αρχάριο. Βασικές προϋποθέσεις είναι 1) η πειθαρχία στο ποντάρισμα και 2) αυστηρή επιλογή των αγώνων που θα επιλέξουμε να ποντάρουμε. Βέβαια στην πράξη κατι τέτοιο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά όσοι ακολουθούν την τακτική αυτή καταφέρνουν να αυξάνουν την κάβα τους ποντάροντας σε λίγους αγώνες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό το κεφαλαιο τους.

© Bet-Planet.gr - Copyright 2011 - 2018

Send this to a friend