fibonacci betting strategy

Στρατηγική Fibonacci στο στοίχημα. Αξίζει ή όχι;

Από: Bet Planet Team

20/09/2018

Τα προοδευτικά συστήματα πονταρίσματος δεν είναι και τα πιο δημοφιλή στο ποδοσφαιρικό στοίχημα, αλλά πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορούν να αποφέρουν μεγάλα κέρδη! 

Στο σημερινό άρθρο, παρουσιάζουμε την ακολουθία Fibonacci, πως αυτή εφαρμόζεται στο στοίχημα και αν τελικά τα κέρδη αξίζουν το ρίσκο που παίρνουμε.

Πάμε να δούμε:

Τι είναι η ακολουθία Fibonacci και πως εφαρμόζεται

Η ακολουθία Fibonacci είναι γνωστή από τον 13ο αιώνα, όταν και αναπτύχθηκε από τον Ιταλό μαθηματικό του οποίου πήρε και το όνομα. Είναι μία από τις πιο γνωστές αριθμητικές ακολουθίες των μαθηματικών, και ο τύπος από τον οποίο προκύπτει είναι ο εξής:

N3 = N1 + N2

Αυτό μεταφράζεται ως εξής:

Μετά τους δύο πρώτος αριθμούς, κάθε επόμενος αριθμός της ακολουθίας, προκύπτει από το άθροισμα των δύο προηγούμενων.

Η ουσία της όμως για το ποδοσφαιρικό στοίχημα, αναπτύχθηκε το 2007 από τους Αρχοντάκη και Osborne του Wright State University. Η λογική της είναι πάρα πολύ απλή: Ποντάρουμε σε έναν αγώνα να λήξει ισόπαλος. Αν χάσουμε, ποντάρουμε στον επόμενο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να κερδίσουμε.

Όμως, υπάρχουν 2 βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε:

  1. Η απόδοση που ποντάρουμε πρέπει να όπωσδήποτε πάνω από 2,618
  2. Αυξάνουμε το ποντάρισμα σύμφωνα με την ακολουθία Fibonacci, δλδ: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34  κοκ

Η ιδέα βασίζεται σε μία θεωρία του 1989, σύμφωνα με την οποία, η ισοπαλία είναι το πιο δύσκολο αποτέλεσμα να προβλεφθεί από τις στοιχηματικές εταιρείες και ως εκ τούτου οι παίκτες μπορούν να το εκμεταλλευτούν.


 Η στρατηγική Fibonacci στην πράξη

Λαμβάνοντας υπόψιν μας τα δεδομένα από τα παιχνίδια της Premier League, από τα 380 παιχνίδια της σεζόν, 93 έληξαν ισόπαλα, δηλαδή το 24,5%. Και στα 380 αυτά παιχνίδια, η απόδοση ήταν πάνω από 2,618 που είναι και το όριο πάνω από το οποίο μπορούμε να ποντάρουμε, σύμφωνα με την πρόταση των Αρχοντάκη και Osborne.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Ότι κατά μέσο όρο, κάθε  4 παιχνίδια, το στοίχημα μας θα κερδίζει και το κερδισμένο μας στοίχημα θα είναι ο 4ος αριθμός της ακολουθίας Fibonacci, δηλαδή το 3. Το ποσό που θα έχουμε πληρώσει μέχρι εκείνη τη στγμή, θα είναι 7€, αν θεωρήσουμε ότι το πρώτο μας στοίχημα έχει αξία 1€. Με δεδομένο ότι ο μέσος όρος απόδοσης της ισοπαλίας εκείνη τη σεζόν ήταν 4,203 (δυστυχώς από εταιρεία που δεν είναι νόμιμη στην Ελλάδα) τα κέρδη μας από το στοίχημα θα είναι 12,61€, δηλαδή έχουμε καθαρό κέρδος 5,61€, αφού αφαιρέσουμε τα προηγούμενα πονταρίσματά μας.

Σε βάθος λοιπόν 380 παιχνιδιών, αυτό ισοδυναμεί σε ένα θεωρητικό κέρδος 1.786,7€, όλα με αρχικό ποντάρισμα 1€.


Τα μειονεκτήματα της στρατηγικής Fibonacci

Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί λόγοι, οι οποίοι καθιστούν την στρατηγική Fibonacci αναποτελεσματική σε βάθος χρόνου. Ένας λόγος είναι ότι αν εφαρμόζουμε την τακτική αυτή σε ένα συγκεκριμένο πρωτάθλημα, δεν μπορούμε να ποντάρουμε σε όλους τους αγώνες, αφού αρκετοί από αυτούς διεξάγονται ταυτόχρονα.

Βέβαια, θα πει κανείς ότι μπορεί να εφαρμοστεί ανά ομάδα και όχι ανά πρωτάθλημα, αλλά και εδώ υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε όλη μας τη μπάνκα, αν η ομάδα που θα ακολουθήσουμε κάνει μεγάλο σερί χωρίς ισοπαλία. Το μεγαλύτερο σερί στην Premier League χωρίς ισοπαλία, το έχει η Manchester United τη σεζόν 2008/09, όταν και οι κόκκινοι διάβολοι έμειναν για 20 αγωνιστικές χωρίς ισοπαλία!

Επειδή το ποντάρισμα ακολουθώντας τη στρατηγική Fibonacci αυξάνει εκθετικά, αν κάποιος ακολουθούσε τη συγκεκριμένη τακτική, θα έπρεπε να ποντάρει 10.946€ σε αυτό το παιχνίδι, προκειμένου να ακολουθήσει την ακολουθία. Έτσι τα συνολικα πονταρίσματα μέχρι να φτάσουμε εδώ θα ήταν 28.656€, ποσό που είναι τεράστιο για το ρίσκο και την επιστροφή που παίρνουμε. Η απόδοση της ισοπαλίας στο συγκεκριμενό παιχνίδι ήταν 4,10, οπότε η επιστροφή μας θα ήταν 44.878,6€ και το καθαρό μας κέρδος 16.222,6€. Είναι προφανές ότι όσο αυξάνουν τα πονταρίσματα, το κέρδος μας μεγαλώνει και αυτό εκθετικά.


 

Τελικά η στρατηγική Fibonacci μπορεί να φέρει κέρδος;

Αυτό είναι και το ερώτημα που απασχολεί όλους τους παίκτες και η σύντομη απάντηση είναι δεν μπορεί να φέρει κέρδος σαν μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί τόσο η ίδια η ακολουθία Fibonacci, όσο και η εφαρμογή της όταν παίζουμε στοίχημα, προσεγγίζεται σαν μαθηματικό concept. Όπως και με όλα τα υπόλοιπα συστήματα προοδευτικού πονταρίσματος, η ιδέα μπορεί να λειτουργήσει τέλεια όταν έχουμε απεριόριστη μπάνκα και καθόλου όρια. Όταν βάλουμε στην εξίσωση τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο, η στρατηγική Fibonacci, έχει την ίδια κατάληξη με όλα τα στοιχήματα. Δηλαδή, το αποτέλεσμα είναι άγνωστο.

Αν πάρουμε το παραπανω παράδειγμα με την Manchester United, ο παίκτης θα έπρεπε να ρισκάρει 28.656€ σε 21 στοιχήματα, για να πάρει κέρδος 16.222€. Οποιοσδήποτε λοιπόν, δεν μπορούσε να διαθέσει τα τελευταία 10 χιλιάδες ευρώ, θα βρισκόταν με μία χασούρα σχεδόν 20 χιλιάδων ευρώ, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα πότε αυτά θα του επιστρέψουν.

Επειδή όμως, όλοι μας έχουμε όρια, είτε λόγω μπάνκας, είτε γιατί θα μας τα βάλει κάποια στιγμή η στοιχηματική εταιρεία όταν καταλάβει ότι ακολουθούμε αυτή τη στρατηγική, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό το μοντέλο επ' άπειρον.

Έτσι, το πιο πιθανό είναι η στρατηγική Fibonacci στο ποδοσφαιρικό στοίχημα, να μην αποφέρει μακροχρόνιο κέρδος.

© Bet-Planet.gr - Copyright 2011 - 2018

Send this to a friend